5 eenvoudige manieren om je woonkamer te verbouwen met een beperkt budget

Een woonkamer is vaak een van de meest gebruikte ruimtes in huis vanwege de veelheid aan functies die het moet vervullen: het is waar we gasten vermaken, ontspannen, spelletjes spelen en een praatje maken. Sommige woonkamers worden ook gebruikt om televisie te kijken, te eten en huiswerk te maken. Hier zijn een paar ideeën om je woonkamerontwerp snel op te frissen! Omdat de verbouwing van een woonkamer niet per se een grote opknapbeurt hoeft te zijn, is een kleine facelift misschien wel iets voor jou.

Een andere indeling

Soms heeft een kamer alleen een nieuwe indeling nodig. Door je meubels te verplaatsen of zelfs je woonkamer naar een andere kamer in je huis te verplaatsen, krijg je een geheel nieuwe look. Een leven is meestal gecentreerd rond zoiets als een televisie of een open haard, dus dat zou je startpunt moeten zijn. Als je een open haard hebt, heb je niet al te veel opties met betrekking tot de configuratie van de kamer. Maar je kunt de meubels op zijn minst opnieuw rangschikken.

Een likje verf

Verf is een van de meest kosteneffectieve manieren om een ​​kamer een opknapbeurt te geven. Of je nu besluit om alle muren te schilderen, één muur als brandpunt, boven de tv of eronder, verf heeft transformerende eigenschappen met een serieuze waar voor je geld. Probeer contrasterende kleuren, zoals een donkergrijze muur hieronder met helder wit erboven. Als je geen dado-rail hebt – iets wat je vooral in oudere woningen ziet én in het buitenland – gebruik dan schilderstape om een ​​lijn op 1,5 meter van de vloer te maken. Door de gebieden onder en boven de lijn in verschillende kleuren te schilderen, kun je hetzelfde visuele effect creëren.

Focus op de vloer

Een vloer opnieuw aanbrengen hoeft geen dure taak te zijn. Maar als je een vermoeid tapijt of beschadigde tegels hebt, zal een nieuwe vloerafwerking wonderen doen voor de kamer. Tapijt kan zonder al te veel moeite worden vervangen en zoals bij de meeste bouwmaterialen is er een ongelooflijke variëteit beschikbaar voor elk budget. Vinyltegels of houten laminaten zijn ook geweldige en zeer kosteneffectieve vloeropties. Een van de grote voordelen van deze moderne vloerafwerkingen is dat ze bovenop je bestaande tegel- of cementafwerking kunnen worden geïnstalleerd, waardoor ze snelle en meestal rommelvrije opties zijn.

Vernieuw je meubels

Het vernieuwen van je bestaande meubels is niet alleen goedkoop in vergelijking met het kopen van nieuwe, het is ook een milieuvriendelijke optie. Het geld uitgeven aan het herstellen van gestoffeerde meubels heeft alleen zin als het frame van goede kwaliteit is. Als je het niet zeker weet, is het misschien beter om een ​​losse hoes te kiezen om je bank of stoel te vernieuwen. Voor een snelle oplossing, bedek beschadigde of bevlekte bekleding met bedrukte spreien om het een nieuwe look te geven. En net als bij muren kan verf oude meubels op magische wijze transformeren. En voel je niet slecht over het schilderen van je vintage meubels – het kan altijd weer worden geschuurd.

Leuke accessoires

Er zijn veel ideeën voor het ontwerpen van woonkamers, maar accessoires zijn verreweg de gemakkelijkste en snelste manier om je woonkamer een opfrisbeurt te geven. Vervang je kussens seizoensgebonden door de nieuwste trends en combineer ze met katoenen plaids in de zomer en warme wollen dekens in de winter. Het is niet duur en zorgt ervoor dat je woonkamer er altijd mooi uitziet. Tapijten zijn een andere manier om een ​​nieuw patroon en kleur aan een kamer toe te voegen. Het is niet per se zo goedkoop, maar je kunt een wollig winterdeken toch afwisselen met een katoenen of jute zomerdeken.