Alles wat je moet weten over een pvc vloer

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Dan kom je ongetwijfeld ook verschillende soorten pvc vloeren tegen. Veel Nederlanders hebben inmiddels al een vloer van dit materiaal in hun woning liggen. Toch is niet iedereen direct enthousiast. Dit komt vaak doordat sommige mensen (nog) niet bekend zijn met een pvc vloer. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk alles wat je moet weten over een pvc vloer.

Voordelen van een pvc vloer

Veel mensen kiezen voor een pvc vloer vanwege de vele voordelen die zo’n vloer met zich meebrengt. Allereerst is dit materiaal geluiddempend. Hierdoor kraakt de vloer niet, iets wat bij een houten vloer vaak wel het geval is. Bovendien is het nauwelijks hoorbaar als je over de vloer loopt. Een tweede voordeel van een pvc vloer is dat je het uitstekend kunt combineren met vloerverwarming. Dit komt vooral doordat pvc een dun materiaal is, waardoor de warmte uit de leidingen makkelijk en snel door de vloer trekt.

Wat misschien nog wel het grootste voordeel is van een pvc vloer, is dat het materiaal onderhoudsvriendelijk is. Laat je per ongeluk een bord eten vallen op de vloer? Geen probleem, want dit maak je binnen een handomdraai schoon. Er trekt niets in de vloer, want alles blijft erop liggen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor blijvende vlekken. Bovendien is pvc kras- en slijtbestendig, waardoor jouw vloer niet snel beschadigt als je iets laat vallen. Mede hierdoor kun je jaren vooruit met een pvc-vloer.

In allerlei kleuren en soorten verkrijgbaar

Ben je op zoek naar een specifieke kleur vloer? Dan is de kans groot dat deze kleur ook in pvc beschikbaar is. Pvc vloeren zijn namelijk in allerlei kleuren en soorten verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een pvc vloer met houtlook kopen. De stroken pvc zijn in dat geval voorzien van nerven, waardoor het net lijkt alsof je een echte houten vloer in jouw woning hebt liggen.

Ben je groot fan van een betonlook? Ook dat kun je met pvc realiseren. Er zijn namelijk ook talloze pvc vloeren met betonlook te koop. Je krijgt in dat geval geen stroken, maar tegels. Hierdoor lijkt het net alsof je een betonnen (giet)vloer in jouw woning hebt liggen.

Geschikt voor vrijwel iedere ruimte

Veel mensen zien pvc als een geschikt materiaal voor in de woon- of slaapkamer. In deze ruimtes ligt inderdaad vaak een pvc vloer, maar ook in andere ruimtes wordt steeds vaker een pvc vloer gelegd. Zo verkiezen mensen steeds vaker pvc tegels boven gewone tegels in hun keuken. Je kunt overigens ook een pvc vloer in de badkamer leggen. Met zo’n vloer geef jij jouw badkamer een compleet andere uitstraling. Pvc kan tegen vocht en bovendien glijd je niet snel uit als dit materiaal nat is.

Klik- en plak-pvc

Als je overweegt een pvc vloer te kopen, moet je weten dat je uit twee systemen kunt kiezen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen klik- en plakvloeren. Als je de vloer zelf wilt leggen, raden wij je aan voor een klikvloer te kiezen. Deze manier van leggen is vergelijkbaar met het leggen van laminaat. Je klikt de verschillende stroken of tegels namelijk makkelijk en snel in elkaar. Een plakvloer wordt op de betonnen ondergrond gelijmd. Dit kan pas nadat de ondergrond geëgaliseerd is. Omdat dit op een nauwkeurige manier moet gebeuren, kun je een pvc plakvloer beter laten leggen door een professional.