Alles wat je moet weten over energielabel A: hoe een A-label je geld bespaart!

Wist je dat er een label voor energie-efficiëntie bestaat? Het heet een Energielabel, en het kan je geld besparen op je energierekeningen, je huis comfortabeler maken en ook nog eens beter zijn voor het milieu. In deze blogbijdrage bespreken we alles wat je moet weten over energielabels, waaronder het beste label – energielabel A. We leggen uit wat het label betekent, hoe je je huis kunt laten certificeren met een A-label en wat de voordelen zijn van een energiezuinig huis.

Wat is energielabel A?

Een huis met een A-label is het “groenste” label dat je huis kan krijgen. Dit betekent dat het huis energiezuinig is en je geld bespaart. Het huis is ook beter voor het milieu. Een huis met een A-label verbruikt dus minder energie dan een huis met een B-label. Het huis is vaak ook beter geïsoleerd, heeft dubbele of driedubbele beglazing en deuren, en kan bijvoorbeeld zonnepanelen hebben. De voordelen van een huis met A-label zijn legio, maar het belangrijkste voordeel is dat je er geld mee bespaart. Een huis met een A-label verbruikt minder energie, wat betekent dat je geld bespaart op je energierekeningen. De besparingen op je energierekeningen compenseren de hogere aanloopkosten van het huis. Behalve dat een huis met A-label je geld bespaart, is het ook beter voor het milieu. Het huis produceert minder broeikasgassen en verbruikt minder energie, wat de koolstofvoetafdruk van je huis verkleint.

De voorwaarden en eisen van energielabel A

Een huis met label A is de crème de la crème als het op energie-efficiëntie aankomt. Om dit label te verdienen moet een huis goed geïsoleerd zijn, dubbele beglazing hebben, en energiezuinige verwarming. Maar dat is nog niet alles – een duurzame installatie zoals zonnepanelen is ook vereist. Met andere woorden, een huis met label A is het ultieme milieuvriendelijke onderkomen. En het is niet alleen goed voor het milieu – het is ook goed voor je portemonnee. Dankzij al zijn energiebesparende kenmerken helpt een energielabel A huis je flink te besparen op je maandelijkse energierekeningen. Dus als je groen wilt doen en besparen, ga dan zeker op zoek naar een label A huis.

Energielabel A+, A++, A+++ – wat is het verschil met A

Bij het kopen van een nieuw huis is een van de eerste dingen die je opvalt het energielabel. Dit label, dat van A tot G gaat, geeft aan hoeveel fossiele energie je huis verbruikt. Hoe hoger het getal, hoe efficiënter je huis is. Hier volgt een korte opsomming van de verschillende energielabels:

A: Woningen met een A-label zijn al vrij efficiënt, ze gebruiken slechts een derde van de fossiele energie van een gemiddelde woning.

A++: Woningen met een A++ label zijn nog efficiënter, want ze verbruiken slechts een vierde van de fossiele energie van een gemiddeld huis.

A+++: Huizen met een A+++ label zijn enorm duurzaam en verbruikt nog maar een derde fossiele energie van A

Dus als je op zoek bent naar een nieuw huis, let dan op het energielabel. Het kan je helpen geld te besparen op je energierekening en de hulpbronnen van onze planeet te beschermen.

EPC en BENG

Een van de belangrijkste dingen waar je bij nieuwbouw op moet letten is de duurzaamheid en energie-efficiëntie. Daartoe werd de EPC, of Energie Prestatie Coëfficiënt, ingesteld. Deze stelde speciale eisen aan nieuwe gebouwen om energiebesparing te bevorderen en de milieu-impact te verminderen. Met ingang van 1 januari 2021 is de EPC echter vervangen door BENG, wat staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. De eisen voor BENG zijn nog strenger, wat betekent dat nieuwe gebouwen nog efficiënter zullen moeten zijn om aan de normen te voldoen. Dit is een positieve ontwikkeling, zowel voor het milieu als voor de economie, want de energiebesparing zal de bouwkosten helpen compenseren. Op lange termijn zal dit resulteren in een duurzamer gebouwde omgeving.

Energielabel a en zijn invloed op je hypotheek

Als je geld op je hypotheek wilt besparen, kun je overwegen je huis energiezuiniger te maken. Verscheidene banken geven korting op je hypotheekrente als je huis een energielabel van A heeft. Dit heet een duurzaamheidskorting. ABN Amro geeft bijvoorbeeld 0,15% korting op de hypotheekrente voor een huis met energielabel A. Je vindt een overzicht van alle hypotheekverstrekkers en hun kortingen op de website van de Consumentenbond. Dus als je wat geld wilt besparen, kan het de moeite waard zijn in energiezuinige verbeteringen voor je huis te investeren.