Dit moet je weten voordat je een dekbedovertrek aanschaft!

Dekbedovertrekken zijn er vandaag de dag in allerlei soorten in maten. Ben je op zoek naar een nieuw dekbedovertrek? Dan denk je waarschijnlijk dat het grote aanbod ideaal is. Op het eerste oog lijkt dit inderdaad het geval, maar de praktijk wijst uit dat dit lang niet altijd prettig is. Door het grote aanbod kan het lastig zijn om een keuze te maken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kies je mogelijk lukraak een dekbedovertrek uit. In dat geval is de kans groot dat het niet de juiste overtrek is. Om dit te voorkomen, vertellen wij je hier wat je moet weten voordat je een dekbedovertrek aanschaft.

Overtrekken van verschillende materialen

Wellicht denk je dat alle dekbedovertrekken hetzelfde zijn, maar dit is niet het geval. Zo worden er bijvoorbeeld verschillende materialen gebruikt voor het maken van een overtrek. Veel mensen kopen een overtrek van katoen, maar je kunt ook kiezen voor een linnen dekbedovertrek. Waarom je voor linnen zou kiezen? Omdat deze stof erg ademend en warmteregulerend is. Dit maakt dat een linnen overtrek zowel geschikt is voor de zomer als voor de winter.

Onder een overtrek van katoen kun je overigens ook het hele jaar goed slapen. Bovendien voelt het materiaal zacht aan. Wil je een katoenen dekbedovertrek? Dan moet je weten dat er verschillende soorten katoen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een overtrek van percale katoen of katoen-satijn. Een andere optie is een flanellen dekbedovertrek. Dit is geruwd katoen. Doordat de overtrek is opgeruwd heeft het een donsachtig laagje. Dit zorgt voor een warm en zacht gevoel.

Een dekbed past niet in iedere overtrek

Het merendeel van de volwassenen in ons land slaapt in een tweepersoonsbed. Geldt dit ook voor jou? Dan slaap je ongetwijfeld onder een tweepersoonsdekbed. Sommige mensen denken dat deze deken standaard dezelfde afmetingen heeft. Ga je hiervan uit? Dan kom je mogelijk van een koude kermis thuis. Tweepersoonsdekbedden kunnen namelijk (behoorlijk) van elkaar verschillen voor wat betreft de afmetingen. Daarom is dit zeker iets om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een nieuw dekbedovertrek.

Waarom de afmetingen zo belangrijk zijn? Omdat jouw dekbed allereerst in de overtrek moet passen. Als de dekbedovertrek te klein is, is dit niet het geval. Je kunt het dekbed er wellicht toch in proppen, maar dan zit de deken waarschijnlijk op meerdere plekken dubbel. Een te grote overtrek voor jouw dekbed is overigens ook niet prettig. In dat geval kan de deken namelijk gaan ‘zwemmen’ in het dekbedovertrek. Hierdoor lig je niet geheel onder het dekbed en dat kan voor koude nachten zorgen.

Laat je niet te veel leiden door de prijs

Moet er een nieuwe dekbedovertrek komen? Dan wil je hier wellicht niet te veel geld aan uitgeven. Gelukkig hoeft dit ook niet, want de prijzen van dekbedovertrekken lopen namelijk nogal uiteen. Hierdoor is het niet bepaald lastig om te besparen op een nieuwe dekbedhoes. Vraag jezelf alleen wel af of het verstandig is om hierop te bezuinigen. De kwaliteit van een goedkoop dekbedovertrek laat namelijk regelmatig te wensen over. Zo’n overtrek is bijvoorbeeld eerder aan vervanging toe. Daarbij komt dat een goedkoop dekbedovertrek de warmte niet altijd goed vasthoudt. Ook trekt vocht vaak lastiger door de stof heen. Laat je daarom niet te veel leiden door de prijs van een overtrek, maar kijk liever naar de kwaliteit ervan.