Een huis bezichtigen: onze tips

Als je na een aantal jaar plezierig wonen op zoek gaat naar een andere woning dan begint deze zoektocht vaak op het internet. Tegenwoordig zijn bijna alle beschikbare woningen namelijk uitgebreid te bekijken, gewoon thuis vanachter je laptop op telefoon. De prachtige foto’s en de omschrijving kunnen je direct enthousiast maken, maar zomaar blind een bod doen op een huis is niet altijd een goed idee. Vaak wil je toch even met eigen ogen zien of alles inderdaad zo mooi is als dat het op de foto’s lijkt. Je maakt voor een bezichtiging meestal een afspraak met de verkoopmakelaar. Wij geven je in dit artikel een aantal tips over waar je ook alweer op moet letten, als je een nieuw huis gaat bezichtigen. Hypotheekadvies nodig? Laat je informeren door een professional van Van Bruggen Adviesgroep, zodat je zeker weet dat je een gedegen advies ontvangt. 

Checklist maken

Maak voordat je aan je zoektocht begint een checklist met daarop de dingen waar jouw nieuwe woning aan moet voldoen. Zoek je bijvoorbeeld een huis met minimaal 4 slaapkamers, of wil je graag een tuin, dan hoef je geen appartement in een hoge flat met 2 slaapkamers te gaan bezichtigen.  Ook is het goed om voor jezelf helder te hebben welk budget je hebt voor een nieuwe woning. Misschien kun je wel de overwaarde van je huis opnemen bijvoorbeeld. Verhuizen is één van de manieren om je overwaarde te verzilveren. En natuurlijk is een nieuw huis kopen met overwaarde ook meteen een goede manier om eventuele woonwensen in vervulling te laten gaan.

Plan de bezichtiging overdag

Als je overdag een woning bekijkt krijg je een eerlijkere indruk. Naast dat er bij kunstlicht sommige zaken veel minder opvallen (denk aan scheurtjes en schimmel), is het ook zo dat je bij avondlicht zelf in de hand hebt wat je wel of niet mooi vindt. Je kunt namelijk dan zelf kiezen voor het soort lampen dat je neerzet of hangt. Waar de één van schemerlicht houdt, gaat de ander misschien juist wel voor wat fellere lampen. Het is hier dus echt een kwestie van wat je zelf mooi vindt. Stel wel gerust alle vragen die je hebt aan de makelaar (ook over de buurt bijvoorbeeld). 

Kijk zelf goed rond en maak foto’s

Natuurlijk zal de verkoopmakelaar tijdens de rondleiding het voortouw (willen) nemen, echter het is verstandig om zelf ook goed rond te kijken. Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen en bedenk dan goed dat achterstallig onderhoud kosten met zich mee zullen brengen. Kijk ook goed naar wat de staat is van de keukenapparatuur en hoe oud de cv-ketel bijvoorbeeld is. Vraag of je eventueel foto’s mag maken van en in de woning, zodat je het later nog eens op je gemak kunt bekijken. Soms zie je dingen over het hoofd tijdens de bezichtiging en dan is het wel fijn als je na afloop alles nog eens kunt checken.