Gordijnen of toch jaloezieën? De voor- en nadelen op een rij!

Het licht, je privacy én de binnentemperatuur regelen en tegelijkertijd je interieur aanvullen. Het kan allemaal met de juiste raambekleding. Hoewel je een verscheidenheid aan opties hebt om uit te kiezen, zijn jaloezieën met beweegbare lamellen en gordijnen, gemaakt van stoffen panelen, zonder twijfel de meest populaire. Jaloezieën en gordijnen hebben elk hun eigen voor- en nadelen, en dat is precies wat we vandaag voor je op een rij gaan zetten!

Jaloezieën zijn over het algemeen minder duur.

Jaloezieën vereisen minder materiaal en tijd om te vervaardigen en vergen minder tijd om te installeren. In 10 tot 20 minuten kan een professional beugels in een raamkozijn plaatsen, de houten jaloezie monteren en de mechanismen bevestigen die de lamellen verplaatsen. Plastic jaloezieën verlagen de materiaalkosten, terwijl houten en hoogwaardige vinyl jaloezieën ze juist verhogen.

Gordijnen zijn meestal duurder omdat ze meer materiaal en tijd kosten om te maken en meer tijd vereisen om te installeren. Een professional heeft een uur of langer nodig om waterpasbeugels boven het raam te installeren, de panelen op de stang te schuiven, de stang op de beugel te hangen en vast te maken, en vervolgens de gordijnen in een aantrekkelijk arrangement te stylen. Kies katoenen gordijnen boven linnen of zijde om kosten te besparen.

Jaloezieën bieden meer mogelijkheden voor lichtregeling.

De lamellen op jaloezieën, verticaal of horizontaal gesitueerd, kunnen op twee manieren worden bediend voor lichtregeling. Door aan het ophaalkoord te trekken dat aan de bovenkant hangt, kun je jaloezieën optillen en laten zakken, en verticale jaloezieën van de ene naar de andere kant verplaatsen. Je kunt ook de kantelstok (een lang, stokachtig apparaat) draaien om de lamellen te draaien, waardoor de hoek verandert waaronder het licht binnenkomt. Hoewel jaloezieën meer manieren bieden om het licht te regelen, betekent hun ontwerp met latten dat er altijd wat licht binnenkomt, zelfs als de jaloezieën volledig gesloten zijn. Als gordijnen gesloten zijn, blokkeren ze vrijwel al het licht.

Jaloezieën zijn gemakkelijker schoon te maken.

Jaloezieën hebben een hard, glad oppervlak, dus je kunt ze snel en gemakkelijk afstoffen met een microvezeldoek. Om stof van beide zijden van jaloezieën te verwijderen, sluit je de lamellen en veeg je met een stofdoek van boven naar beneden of van de ene naar de andere kant, draai je de lamellen 180 graden en herhaal je dit in de tegenovergestelde richting. Het schoonmaken van gordijnen kost iets meer werk. Het is niet ongebruikelijk dat goed onderhouden jaloezieën om deze reden hun uiterlijk 15 jaar of langer behouden. Het synthetische materiaal van jaloezieën, of het nu plastic, vinyl, aluminium of met polymeer bekleed hout is, maakt ze bestand tegen verkleuring en vlekken. Ze zijn ook stijver en robuuster dan gordijnen, dus minder vatbaar voor dagelijkse slijtage.

Gordijnen bieden een betere isolatie en geluidsisolatie.

Zowel gordijnen als jaloezieën kunnen de algehele isolatie van de ramen verhogen om de warmte vast te houden, wat resulteert in lagere energierekeningen bij koud weer. Maar gordijnen, omdat ze de lamellen missen waardoor warmte ontsnapt, hebben aangetoond dat ze het warmteverlies met wel 37 procent verminderen tijdens koude maanden, vergeleken met de ongeveer 14 procent vermindering van warmteverlies die je zou kunnen krijgen van jaloezieën. Hoe dikker de gordijnen of jaloezieën, des te isolerender ze zijn.

Gordijnen bieden meer ontwerpmogelijkheden.

Je vindt gordijnen in een grotere verscheidenheid aan materialen, texturen, stijlen, kleuren, patronen en transparantieniveaus, van op geometrische geïnspireerde katoenen gordijnen tot pure zijden gordijnen. Gordijnen zijn ook doe-het-zelfvriendelijk voor mensen die bekwaam zijn met een naaimachine. Luxe jaloezieen zijn meestal verkrijgbaar in een kleiner aantal materialen en stijlen en alleen in effen kleuren; dit minimalisme maakt ze beter geschikt voor de moderne look van de Scandinavische, industriële en kustinterieurstijlen.