Hoe creëer je een efficiënte en aangename thuiswerkplek?

Thuiswerken is naast knaldrang en bubbels, misschien wel de grootste trend van de coronacrisis geweest. En thuiswerken in combinatie met enkele dagen op kantoor wordt waarschijnlijk het ‘nieuwe normaal’. Is het dan geen tijd om te investeren in een efficiënte en gezellige thuiswerkplek?

All about that bas(e)

De basis moet wel juist zitten voor je kan genieten van een thuiswerkplek. Nu thuiswerken in heel veel bedrijven is geïntegreerd, is het ook tijd om te investeren in een goede bureau en bureaustoel. Sommige bedrijven voorzien hier zelf een ‘thuiswerkbudget’ voor, dus onderhoor zeker eens bij de HR-dienst of zij je verder kunnen helpen. Aan je laptop zitten aan de keukentafel op een gewone stoel is niet goed voor je rug en nek. En al zeker niet als je dit zeven uur per dag doet. Voor een correcte zithouding heb je een bureau nodig waarbij je met zowel je benen als armen een hoek van 90° kan vormen. Een scherm op ooghoogte en een instelbare ergonomische bureaustoel zijn ook echte musts. Zorg voor de rest dat je werkplek minimaal is ingericht, met niet te veel rommel op je bureau en lades voor papieren, en plaats je bureau loodrecht tegenover je raam. Daglicht zorgt namelijk voor betere concentratie en energie, maar kies wel voor een lichtdoorlatend rolgordijn dat de zon afschermt van je ogen en scherm.

Scheiding werk- en leefruimte

Aan je keukentafel werken, is niet alleen slecht voor je rug, maar ook voor je concentratie. Freelancers die al langer thuis werken zijn het hier allemaal over eens: je hebt een scheiding nodig tussen je werk- en leefplek. Net zoals in hippe coworking spaces, kan je jaloezieën aan je ramen gebruiken wanneer je belangrijke meetings houdt met gevoelige informatie, of wanneer je binnenkijkers (ja, jullie nieuwsgierige buren) buiten wil houden. Wanneer je werkplek aangrenst aan andere ruimtes, kan raamdecoratie ook helpen om minder afgeleid te zijn. De jaloezieën even naar beneden en volle concentratie. Even tijd voor een pauze? Laat het licht terug binnen en geniet van een gezellig babbeltje. Investeer ook in een noise cancelling koptelefoon als je partner ook thuiswerkt, of wanneer er niet altijd rust in huis is.

Take a break 

Wanneer het thuiswerken even echt niet mee zit, ga je gewoon even een frisse neus halen met een lekkere koffie in de hand en bel je even wat collega’s om wat bij te werken. Want efficiëntie is niet het enige dat telt bij thuiswerken. Je houdt het pas echt vol als je contact met je collega’s onderhoudt en je je nog steeds een team voelt. Want teamwork makes the dream work, toch?