Hoe hou jij je huis koel wanneer het warm is?

Wanneer het warm is buiten, verlang je naar niets anders dan een koele woning. In realiteit is je woning vaak nog warmer als buiten. Je zou op momenten als dat bijna in je ijskast willen kruipen voor verkoeling. 

Toch zijn er een aantal handige tips om je huis koel te houden bij warm weer. Die tips geven we je vandaag graag mee in onze blog. 

1. Verduister je woning

De fout die veel mensen maken is om ’s ochtends hun woning te verlichten. Wanneer ze het te warm vinden worden, dan verduisteren de meeste mensen hun woning pas. Dit is te laat, want de warmte zit al in je huis of appartement.

Vandaar is het belangrijk om met warm weer je woning niet te verlichten. Hou het duister en geef de warmte geen kans om zich te nestelen in je woning. 

Wil je niet de hele dag in het donker zitten? Dan raden we je aan om je huidige gordijnen of rolluiken te vervangen door thermische gordijnen. Deze gordijnen laten wel licht, maar geen warmte door.

2. Schaf jezelf een airco aan

De beste uitvinding als het aankomt op verkoeling krijgen met warm weer, is toch wel de airco.  Er bestaan heel veel soorten airco’s zoals bijvoorbeeld een airco met buitenunit of een wandairco.

Laat jezelf heel goed informeren over de verschillende types airco om zeker te zijn dat je het model pakt dat het meest geschikt is voor jouw woning. 

Vergeet ook zeker niet om prijzen te vergelijken. Een airco prijs varieert heel erg veel van leverancier tot leverancier.  

3. Isoleer je woning

Isoleren betekent niet alleen warmte binnenhouden. In de winter is dit zeker en vast en het geval, maar goed geïsoleerde woningen zijn voorzien van buitenisolatie. Deze buitenisolatie zorgt ervoor dat er in de zomer geen warmte binnenkomt. 

Vergeet ook zeker en vast niet je dak goed te isoleren. Je dak is hetgeen van je woning waar de zon voortdurend op schijnt. De temperatuur op je dak loopt als snel op tot boven de 50 graden Celsius. 

4. Haal een stukje natuur in huis

De natuur zorgt heel vaak voor een natuurlijke isolatie van woningen of neemt de rol van natuurlijke airco op zich. Wanneer je planten, struiken of bomen voor je woning en ramen hebt staan, zorgt het groen voor je woning voor een natuurlijke isolatie. De begroeiing filtert een deel van het zonlicht dat op je woning schijnt.

Daarnaast zijn de planten die in je interieur staan een goede natuurlijke airco. Planten nemen een deeltje van de warmte in je huis of appartement op dankzij hun vochtigheid. 

Start dus al maar met het planten van zaadjes!