Hoe kies ik tegels voor mijn badkamer?

Ben je bezig met het ontwerpen van je nieuwe badkamer? Heb je al de juiste keuzes gemaakt met betrekking tot de indeling? En ben je nu bezig met het creëren van de gewenste stijl/uitstraling in je badkamer? Dan doe je er verstandig aan om je pijlen volledig op de tegels te richten.

Tegels in een badkamer hebben een dubbelfunctie. Aan de ene kant hebben tegels een praktische functie; de muur moet immers op een bepaalde manier afgedekt worden. Kies je voor vloertegels? Dan hebben die tegels ook een belangrijke functie; ze bieden de gewenste ondersteuning.

Aan de andere kant zijn de tegels bepalend voor de uitstraling. Leg bijvoorbeeld maar eens lichte en donkere tegels naast elkaar. Je ziet direct dat beide soorten tegels een hele andere uitstraling met zich mee brengen. Alleen al om die reden moet je heel kritisch kijken naar de tegels in je badkamer.

Bepaal wat voor tegels je wilt hebben

Om de juiste tegels uit te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen wat voor tegels je wilt hebben. Wil je alleen vloertegels in je badkamer hebben? Of wil je alleen wandtegels in je badkamer hebben? De keuze is reuze. De meeste huishoudens kiezen in ieder geval voor vloer- én wandtegels.

Kijk naar de afmetingen van de tegels

Je moet ook heel goed naar de afmetingen van de tegels kijken. Met de afmetingen bepaal je namelijk de uitstraling van de tegels. En daarmee van de gehele badkamer.

Wil je een luxe en moderne badkamer creëren? Dan is de keuze voor XL tegels een logische keuze. Deze tegels brengen een luxe uitstraling met zich mee. Wil je vooral een speelse uitstraling in je badkamer hebben? Dan kies je het beste voor kleinere tegels. Qua afmetingen kun je in ieder geval heel veel kanten op.

Kijk goed naar de kleur van de tegels

Niet alleen de afmetingen zijn bepalend, maar ook de kleur van de tegels. Gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar lichtgekleurde tegels? Of heb je liever donkere tegels? Om dit te bepalen, zou je goed naar enkele zaken moeten kijken:

  • Je persoonlijke voorkeuren: als je lichte en donkere tegels naast elkaar ziet liggen, vind je ongetwijfeld iets mooi en iets minder mooi. 
  • Optische vergroting: heb je een kleinere badkamer? Dan kun je met de juiste tegels je badkamer groter laten ogen. In een grotere badkamer kun je met de juiste tegels de badkamer gezelliger maken. 

Over het algemeen geldt het volgende: in een kleinere badkamer kies je het beste voor lichtere tegels. Lichtere tegels laten een ruimte groter ogen, terwijl een ruimte juist kleiner wordt door donkere tegels. Uiteraard moet je hierbij ook rekening houden met de stijl van je gehele badkamer.