Hoe onderhoud ik mijn keuken?

Heb je enige tijd geleden de dromen van je keuken gecreëerd? Dan is de kans groot dat je hier zo lang mogelijk van wilt genieten. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je zuinig zijn op je keuken. Dit betekent onder meer dat je niet met je broodmes hard op het aanrechtblad moet slaan.

Dit betekent ook dat je je keuken goed schoon moet maken. Ook betekent dit dat je je keuken goed moet onderhouden. Maar, hoe onderhoud je nou een keuken? En hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van bijvoorbeeld je graniet keukenblad kunt genieten? Met onderstaande tips onderhoud je je keuken op de beste manier!

Verwijder direct de etensresten in je keuken

Tijdens het koken komen er overal etensresten in je keuken te liggen. Denk hierbij aan het keukenblad, maar ook aan de kookplaat en de vloer in je keuken. Met het oog op de hygiëne is het belangrijk om de etensresten zo snel mogelijk te verwijderen.

Doe je dit niet? Dan wordt de keuken een bakermat voor bacteriën. Het advies is in ieder geval om ná het koken de gehele keuken met een vochtig doekje af te nemen. Op die manier neem je de etensresten direct af van de verschillende oppervlakten.

Gebruik alleen de juiste schoonmaakmiddelen

Wil je je keuken eens grondig schoonmaken? Zorg er dan voor dat je alleen de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Pas bijvoorbeeld op met hevige schoonmaakmiddelen op je composiet aanrechtblad. Ook moet je oppassen met middelen met een hoge zuurgraad; dit is niet altijd bevorderlijk voor de conditie van bijvoorbeeld het aanrechtblad en de apparatuur.

Kook altijd met de afzuigkap aan

Het onderhouden van je keuken begint al tijdens het koken. Het is bijvoorbeeld aan te raden om altijd met de afzuigkap aan te koken. Zet je je afzuigkap niet aan? Dan komt er teveel damp en hete stoom in de keuken. Dit kan uiteindelijk van invloed zijn op bijvoorbeeld het stucwerk in je keuken, evenals op kwetsbare onderdelen van je keuken. 

Daarbij is het advies ook om de keuken goed te ventileren. Op die manier voorkom je de vorming van nare geurtjes. 

Maak de keukenkraan goed schoon

Bij het schoonmaken van je keuken moet je extra goed op de keukenkraan letten. Dit is nou een onderdeel waarop al snel kalk ontstaat. Dit voorkom je door de keukenkraan regelmatig goed af te nemen. Doe dit bij voorkeur elke week, zodat de kalkdeeltjes geen mogelijkheid hebben om zich echt op/in de keukenkraan te nestelen.

Maak voldoende tijd voor het schoonmaken van je keuken

Onder aan de streep is het belangrijk om voldoende tijd te besteden aan het schoonmaken van je keuken. Door dit te doen, geniet je in ieder geval jarenlang van een fraaie en hygiënische keuken!