Hoe overleef je je verbouwing?

Een verbouwing in je woning is altijd ingrijpend. Nooit gaat het precies volgens plan, altijd loopt het uit, en regelmatig blijkt het geplande budget ruimschoots overschreden. Hoe voorkom je dat je verbouwing een grote nachtmerrie wordt?

Vluchten als het kan

Gaat er flink verbouwd worden in de woning waar je nu al woont? En ziet het ernaar uit dat je daar behoorlijk last van gaat krijgen? Gaat bijvoorbeeld de complete badkamer vervangen worden, zit je wekenlang zonder keuken of kun je een paar dagen je woon-of-slaapkamer niet gebruiken? De echte bikkels zitten deze tijd gewoon uit, en zien het als een groot avontuur. Maar er zijn ook genoeg mensen die al in de stress schieten bij het idee alleen al. Een verbouwing brengt onrust en ongemak met zich mee, en zeker als het normale leven (werk, school…) gewoon doorgaat, valt dat niet altijd mee.

Onthoud dat vluchten altijd een optie is, en vaak een manier is om de verbouwing redelijk stressloos door te komen. Misschien kun je een paar dagen of zelfs weken terecht bij familie. Of huur een vakantiehuisje in de buurt. Als je dit buiten de schoolvakanties doet, is het vaak prima betaalbaar.

Breng je spullen in veiligheid

Heb je jezelf in veiligheid gebracht, of besluit je juist om thuis de verbouwing uit te zitten, dan moet je ook nog zorg dragen voor je spullen. De kans is groot dat de verbouwing plaats gaat vinden in een ruimte waar normaal spullen in staan. Waar laat je deze? Heb je een grote zolder of een andere ruimte die min of meer leeg staat, dan kun je daar misschien het een en ander kwijt. Wil je wat meer ruimte of zeker weten dat dierbare spullen veilig zijn tijdens je verbouwing, dan is een tijdelijke opslagruimte ook een goed idee. Alles dat in de weg kan staan of een grote kans loopt op schade breng je tijdelijk onder in een opslagbox. Hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken.

Zorg voor een flinke buffer

Een verbouwing die minder kost dan in de planning stond? Zeldzaam. De meeste verbouwingen duren langer dan je had ingecalculeerd, en kosten ook nog eens meer geld. Er zit namelijk altijd wel iets tegen. Een leiding die toch vervangen moet worden, een vloer die in minder goede staat blijkt te zijn dan gehoopt.

Dit soort ontdekkingen is nooit fijn, maar kan minder erg worden als je er vooraf rekening mee houdt. Ga ervan uit dat je verbouwing uitloopt, en pin je niet vast op de planning. Zorg ervoor dat je extra geld reserveert, liefst een flinke zak, voor alles dat extra moet gebeuren. Gaat het dan wel in één keer goed, dan is het een meevaller, maar duurt het inderdaad wat langer, dan ben je er in ieder geval mentaal en financieel op voorbereid.