Houten schrijnwerk: een blijver

Er is bijna niets zo bepalend voor je woning als de keuze van je schrijnwerk. Zowel het buitenschrijnwerk – je ramen, voor- en achterdeur en garagepoort bijvoorbeeld – als je binnenschrijnwerk – je binnendeuren en de afwerking van je ramen – zetten meteen de toon. In één oogopslag zie je of je woning een eerder klassieke dan wel moderne look heeft. Het idee leeft dat houten schrijnwerk klassiek is en een moderne woonstijl voor aluminium gaat. Maar niets is minder waar. Wij zetten de mogelijkheden van hout nog eens op een rijtje! 

De klassieke keuze

Laten we beginnen met inderdaad die open deur in te trappen: hout is een oerdegelijke en logische keuze voor een klassieke bouwstijl. Het is het materiaal dat al het langst gebruikt wordt en heeft ondertussen dus wel zijn waarde bewezen. Bouw je in een landelijke stijl, zoals een pastoriewoning, dan doe je je woning alle eer aan door voor hout te kiezen. 

Ook voor de renovatie van een oude woning raden we altijd hout aan. Het grote voordeel is namelijk dat je in houten ramen en deuren prachtige details kan verwerken. Zo zie je bij oudere huizen vaak extra profielen en lattenwerk. Dit zijn dingen die bij aluminium minder mogelijk zijn en bij pvc minder mooi. 

Modern hout

Aluminium is koploper bij de moderne woningen. Dat snappen we ergens wel. Je kan aluminium profielen heel slank maken, waardoor je eigenlijk nog nauwelijks raamwerk ziet. Toch is hout ook hier zeker te overwegen. Vooral de Scandinavische trend van blank hout zet zich de laatste jaren stevig door, vooral voor de binnenafwerking van ramen en houten deuren. Het bleke hout geeft een zeer strakke ruimte wat meer warmte. 

Een ideale oplossing om een strakke gevel te verzoenen met meer warmte binnen, is kiezen voor een gecombineerd profiel. In dat geval kan je aan de buitenkant voor aluminium kiezen en aan de binnenkant voor hout. Hiervoor moet je wel op zoek naar een expert. 

Extra voordelen

Elk materiaal heeft een aantal voor- en nadelen. Bij hout is dat niet anders. We vermeldden al de uitgebreide mogelijkheden voor detaillering. Maar ook qua kleurkeuze is hout koploper: daar zijn namelijk geen limieten. Je kan hout in elke denkbare kleur laten lakken. En hoewel het zeker een nadeel kan zijn dat hout regelmatig onderhoud nodig heeft (opnieuw behandelen of schilderen), kan het ook een voordeel zijn dat je na een aantal jaar het hele uitzicht van je woning kan veranderen door een ander kleur op je ramen en deuren te zetten. Tenslotte heeft hout ook de beste isolatiewaarde en voelt het steeds heerlijk zacht en warm aan. 

De keuze van je schrijnwerk hangt inderdaad in grote mate af van de stijl van je woning. Maar ook als je een strakke woning hebt, valt hout om tal van redenen te overwegen.