Hypotheek berekenen

Tegenwoordig kan je online op veel platformen een hypotheek berekenen. Toch is het van belang je hier niet op blind te staren. Het is namelijk slechts een globale berekening.

Persoonlijk advies

Omdat iedere situatie en iedere persoon anders is, is het van belang door een professional je hypotheek te laten berekenen. Een hypotheekadviseur is gediplomeerd en wordt jaarlijks bijgeschoold. Daarnaast werken zij met geavanceerde rekensoftware en actuele rentetarieven, wet- en regelgeving. Daardoor kan een hypotheekadviseur voor jou de beste hypotheek berekenen. Daarbij komt aan bod hoeveel hypotheek je kunt krijgen en wat de maandlasten kunnen worden.

Factoren die van invloed zijn bij een hypotheek berekening

Om goed een hypotheek te berekenen heb je verschillende gegevens nodig. Het inkomen, eventueel lopende schulden, jouw leeftijd, duur van de rente aftrek, rentetarief, rentevast periode , looptijd van de hypotheek, hypotheekvorm en de lopende hypotheek spelen een rol. Een hypotheek berekenen lijkt zo simpel, echter is het dus van groot belang dat je rekening houdt met alle factoren die hiervoor zijn benoemd. Pas als dit allemaal goed in kaart is gebracht kan je een correcte hypotheek berekening maken.

Een universele tool op internet zal voor een starter in loondienst vaak een prima beeld schetsen, maar een doorstromer die al een hypotheekverleden heeft of een persoon die binnen 10 jaar zijn pensioen bereikt kan bedrogen uitkomen.

Invloeden

Het Nibud stelt jaarlijks de regels vast omtrent de berekening van een maximale hypotheek. Daarom kan een hypotheek berekening per jaar verschillen. Door de gestegen rente tarieven kan je minder lenen dan in 2021, toen de rente op een historisch dieptepunt zat. Bereik je binnen 10 jaar je AOW leeftijd, dan wordt rekening gehouden met het pensioen inkomen. Heb je een flexibel dienstverband? Dan telt je inkomen van de afgelopen 3 jaren mee. Heb je na 1 januari 2013 bijvoorbeeld in 2015 een hypotheek afgesloten met recht op hypotheekrente aftrek? Als je dan in 2022 wilt verhuizen en je hebt opnieuw een hypotheek nodig, dan dien je de actuele aflosstand te herfinancieren (of te verhuizen) en de looptijd is dan dus nog 23 jaar. Immers zijn er 7 jaar verstreken van de 30. Voor een aanvullend deel mag je de looptijd wel op 30 jaar zetten, maar die 7 jaar die in mindering worden gebracht hebben een dempende invloed op je maximale leencapaciteit.

Wat komt er aan bod als je een adviseur jouw hypotheek laat berekenen?

Als eerste zal een adviseur gaan inventariseren voor welk doel je de adviseur raadpleegt. Er zit een verschil in of je de hypotheek wilt afsluiten voor een nieuwbouwwoning, of dat je de bestaande hypotheek wilt verhogen om bijvoorbeeld de aanschaf van een caravan te kunnen betalen. Als alle gegevens bekend zijn en de wensen zijn in beeld dan kan de adviseur aan de slag. Dan kunnen ze op jouw maat een hypotheek berekening maken. Als eerste wordt bepaald wat je maximale hypotheek mag zijn die bij de woning past. Daarna wordt de hypotheek samengesteld, worden de looptijden gekozen voor zowel de hypotheek als de rente en dan gaan ze de hypotheek berekenen. Dan weet je wat de maximale hypotheek is die bij jouw inkomen en de gekozen hypotheek past en wat de kosten per maand zijn voor de gekozen hypotheek.