Je tuin luxe inrichten met een klein budget

Hoewel het met deze koude en donkere dagen ver weg voelt, is het over twee maanden al lente. En lente betekent: langere dagen, meer zon en daarom meer buiten zijn. Naar het strand, het park, of lekker in je eigen tuin. De inrichting van je tuin is bepalend voor de sfeer. Wanneer je wat tijd aan de inrichting van je tuin besteedt, zal je er meer van kunnen genieten. Wij vertellen je daarom hoe je je tuin luxe inricht, zonder te veel geld uit te geven.

Restyle je eigen tuinmeubels

Voordat je allemaal nieuwe tuinmeubels aanschaft, is het belangrijk om eerst te kijken naar wat je zelf al in huis hebt. Die oude, houten bank? Verf hem een mooie kleur en hij lijkt nieuw. Naast je bank, kun je ook je stoelen of tafel een andere kleur verven of lakken. En ook schuren kan veel doen voor houten meubels. Zo heb jij gratis en zonder al te veel moeite, allemaal “nieuwe” meubels in je tuin.

Shop je tuinmeubels tweedehands

Zijn sommige tuinmeubels echt aan vervanging toe? Ga dan niet naar dure woonwinkels, maar shop tweedehands op websites als Marktplaats of in kringloopwinkels. Onze tip: kijk bij je favoriete woonwinkel of op Pinterest naar meubels die jij mooi vindt en zoek dat merk of model als je tweedehands shopt. Deze methode kost soms wat meer tijd en zoekwerk, maar je betaalt een stuk minder dan wanneer je deze meubels nieuw aanschaft. Zo heb je, na even zoeken, luxe tuinmeubels zonder er veel aan uit te geven.

Naast tuinmeubels kun je ook tuintegels tweedehands aanschaffen. Deze zorgen voor een luxe en nette uitstraling van je tuin, maar ze zijn vaak niet goedkoop. Zonde dus om ze nieuw te kopen, als je ze ook tweedehands kunt kopen. Op websites als Marktplaats verkopen mensen hun tuintegels. Vaak zijn deze nog in goede staat en een stuk goedkoper dan in de winkel. Je bespaart hier niet alleen geld mee, maar bent ook duurzamer bezig.

Maak je eigen verlichting

Verlichting kan voor veel sfeer zorgen. Het maakt je tuin gezellig en knus, juist in de avonduren. Maar wanneer je al je verlichting nieuw aanschaft, kan dit best duur worden. Hoe zorg je dan toch voor die gezellige sfeer, zonder te veel uit te geven? Je kunt ervoor kiezen je verlichting zelf te maken. Het zal je verbazen hoe makkelijk je zelf een leuk lampje in elkaar zet. Zo kun je bijvoorbeeld oude jampotjes (of potjes waar ander eten in heeft gezeten) als lichten gebruiken. Maak ze schoon en doe er een theelichtje in, et voilà: een gezellig lichtje voor in de tuin! Je kunt de potjes ook aan een touw hangen, zodat je ze kan ophangen.

Ga voor duurzame planten

Een tuin is niet compleet zonder een paar mooie planten. Met een kleiner budget ben je al snel geneigd om voor goedkope planten te gaan, maar let op: goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. Veel goedkope planten gaan maar voor een korte periode, bijvoorbeeld een jaar, mee. Het kan dus verstandig zijn om iets langer door te sparen en planten aan te schaffen die langer meegaan. Zo voorkom je dat je elk jaar nieuwe planten moet aanschaffen, en dus uiteindelijk meer geld kwijt bent. Benieuwd welke planten dat zijn? Lavendel, Hortensia’s en Hebe’s doen het altijd goed en gaan lang mee. Daarnaast zijn de Siergraspol en de Hosta mooie, duurzame planten voor in de tuin.

Verf je plantenpotten

Nadat je je hebt georiënteerd op planten, kun je gaan nadenken over de potten. Terracotta potten zijn goedkoop en hebben een mooie Mediterrane uitstraling. Zijn deze potten niet jouw stijl? Je kunt er ook voor kiezen deze potten te schilderen in jouw favoriete kleur(en). Schilder ze helemaal, alleen een randje of schilder er een bepaald patroon op. Ook leuk: geef je potten een oude look door ze eerst te schilderen en dan op te schuren. Op Pinterest vind je meer ideeën en inspiratie om je Terracotta potten een nieuw leven te geven.

Nog meer geld besparen met de Dyme bespaar app

Ben je benieuwd hoe je nog meer kunt besparen? De geld besparen app van Dyme zorgt voor een overzicht van al je financiën, waardoor je goed zicht hebt op je inkomsten en uitgaven. Ook helpt het je bij sparen door middel van budgetten die je zelf kunt instellen. En ziet Dyme dat je ergens te veel voor betaalt? Dan krijg je hier een melding van. Zij helpen je in dat geval ook met het opzeggen van deze abonnementen of lidmaatschappen.