Kies jouw ideale keukenwerkblad met deze handige materialenwijzer

Steeds meer mensen kiezen bij de renovatie van hun woning, voor een nieuwe keuken. Een keuken die meer en meer beantwoordt aan de hedendaagse normen en waar niet enkel gekookt, maar vooral geleefd wordt. Daar hoort meestal een keukeneiland bij: dé centrale plaats waar gekookt, geaperitiefd, gelachen en gepraat wordt. Het werkblad is een belangrijk element van je keukeneiland. Weet jij waarop je moet letten bij de materiaalkeuze van je werkblad? Ontdek het hieronder!

1. Natuursteen

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van marmer, graniet en arduin. Maar wist je dat deze soorten allemaal onder natuursteen vallen? Natuursteen is een absolute topper. Dit materiaal is 100% natuurlijk en dat zorgt voor een extra charmante uitstraling. Bovendien geven materialen als marmer en blauwe hardsteen een luxueuze touch aan je keuken. Ga je een nieuwe keuken kopen? Dan zit je met natuursteen sowieso goed: of je nu een strakke of eerder landelijke keuken beoogt. Opgelet: zet je hete potten na het koken niet onmiddellijk op je natuurstenen werkblad.

2. Composiet

Naast natuursteen, is composiet een enorm populair materiaal voor een werkblad. Composiet is een mengeling van verschillende, natuurlijke materialen zoals graniet of kwarts met kunstharsen. Composiet is een zeer sterk en dankbaar materiaal en een ideaal alternatief voor natuursteen. Bovendien is het makkelijk in onderhoud en vlek-, kras- en vochtbestendig. Het aanbod aan kleuren en patronen in composiet werkbladen is zo divers, dat het past in elk interieur.

3. Keramiek

Keramiek is vooral bekend als tegel. Maar ook als werkblad is keramiek zeer populair. En niet enkel omwille van zijn kleurvastheid en vlekbestendigheid. Ook de hittebestendigheid van dit materiaal is zeer handig. Hete potten zwier je probleemloos op je werkblad! Het nadeel van keramiek is dat het breekbaar is. Laat je bijvoorbeeld een zwaar voorwerp van op zekere hoogte vallen op je werkblad, dan kunnen er scheuren veroorzaakt worden. Hetzelfde geldt voor keramische tegels.

4. Dekton

Heb je al eens gehoord van dekton? Dit is een relatief ‘nieuw’ materiaal. Wil je dus echt uitpakken met een keuken op maat, dan zit je goed met dekton. Dekton is een samenstelling van porselein, kwarts en glas. Het is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat bestand is tegen krassen, vlekken en hitte. Dekton heeft dezelfde look als natuursteen maar wordt op spectaculaire wijze nagemaakt. Natuursteen wordt gedurende duizenden jaren blootgesteld aan hoge temperatuur en druk. Bij de productie van dekton, wordt dit proces versneld nagebootst.

5. Hout

Hout geeft een zeer warme en natuurlijke uitstraling aan je keuken. Toch is hout niet de meest ideale keuze voor je werkblad. Het is namelijk niet erg onderhoudsvriendelijk. Hout is gevoelig voor hoge temperaturen, krassen en vooral vocht. Mors je dus met water of olie op je aanrecht, dan is de kans groot dat je snel met permanente vlekken te kampen krijgt.

Wil je toch die warme look voor je keuken? Maak dan gebruik van houten leg- en wandplanken.