Style je keuken voor een onvergetelijk diner

Houd je ervan om vrienden of familie uit te nodigen? Een muziekje op de achtergrond, een tafel vol kaarsen en een heerlijke geur uit de keuken die elke gast betovert: daar draait een etentje toch om? En dan mogen we het fantastisch gezelschap natuurlijk niet vergeten. Met deze drie tips tover jij je open keuken om in een eetplek om nog meer te genieten van die onvergetelijke etentjes!

Pluk en recycleer

Ga je telkens nieuwe servetten, een boeket en papieren tafelversiering kopen? Zo zijn etentjes vaak duur, en ook niet erg duurzaam. Kies in plaats daarvan voor mooie linnen servetten, een stoffen loper en theelichtjes. Verzamel kleurrijke theelichthouders en combineer ze op de tafel met één of twee lange kaarsen. Heb je geen houders? Was een glazen confituurpot af en werk af met een mooi lint en een klein bloemetje. In het midden van de tafel kan je kleine boeketjes plaatsen van veldbloemen of wat eucalyptus of klimop. In je tuin of in een veld vind je zeker mooie bloemen om de tafel aan te kleden: denk aan vrouwenmantel, lavendel, hortensia, kamille of slangenkruid. Deze herfst kan je je tafel versieren met een linnen tafelkleed, bruine glazen, beige borden en een oranje kommetje voor soep en hapjes. Werk af met zonnebloemen, een terracotta vaas met droogbloemen of gouden kandelaars. Je hebt zeker heel wat decoratie in je kasten staan, zoals vazen, kaarsen en plantjes om je tafel perfect af te werken.

Hoe serveer je je heerlijke maaltijd?

Je fantastische maaltijd wil je toch wel presenteren zoals op restaurant, niet? Of serveer je liever een sharing dish zoals couscous of een eenpansgerecht? Welke stijl je ook kiest, investeer in een mooi servies en vergeet kale witte borden. Een combinatie van strak en karaktervol is altijd een goed idee: denk aan moderne witte borden in geometrische vormen, elegante wijnglazen, en een kleurrijke keramieken schaal voor hapjes en je groenten. Koop dus een mooi servies aan, zoals Serax serviezen, of kies uit je favoriete collectie enkele mooie kommetjes en schalen om te combineren met je ander servies. Bij een winters etentje, zijn donkerblauwe borden op een houten tafel prachtig en in de zomer kan je kiezen voor saliegroenen kommetjes en een houten of rieten schaal voor brood. Bij een etentje vol zoetigheid, zijn gouden lepels en borden in pastelkleuren een must. 

En wat met de rommel?

In de meeste huizen is de keuken the heart of the home en hebben we geen aparte eetkamer meer. Hoe verstop je nu de rommel van de keuken? Je kan zo veel mogelijk in de vaatwasser of wasbak plaatsen, een hoekje in je keuken gebruiken om alles op te bergen of wat afwas naar de bijkeuken verplaatsen. Kies voor lichten die je in de keuken kan doven en doe enkel het licht boven de tafel aan met mooie kaarsen. En if all else fails: met gezellig gezelschap, mooie muziek en lekker eten, let niemand nog op die afwas 😉