Verschillende soorten jaloezieën

Het concept van de jaloezieën bestaat al sinds de tijd van het Perzische Rijk. Toen waren het nog statische ‘room dividers’ om de jaloerse blikken af te wenden van de dames in de harem. Daar komt dus de naam vandaan. Tegenwoordig is het vooral een type raamdecoratie dat de sfeer in huis evenals de privacy zal verhogen. Er zijn diverse soorten jaloezieën met opties die verder gaan dan kleur. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden die je hebt en bieden we een interessant alternatief.

Handmatig of elektrisch?

Sommige keuzes in het leven zijn heel eenvoudig. Zo kun je in theorie kiezen voor jaloezieën die je met koordjes bedient. Maar als je toch investeert in nieuwe raamdecoratie dan is het elektrisch systeem van Somfy natuurlijk de enige serieuze optie. In plaats van koordjes doet een kleine, onopvallende motor het werk. Dankzij batterijen of een oplaadbare accu heb je niet eens een vaste stroomaansluiting nodig. Bediening werkt via de afstandsbediening, een app of zelfs met je stem als je een slimme speaker in huis hebt. Met de TaHoma Switch koppel je alle jaloezieën in huis die je via scenario’s helemaal kunt automatiseren. Dat maakt het leven weer stukje aangenamer!

Lamellen of jaloezieën?

Wat is nou het verschil tussen lamellen en jaloezieën? In beide gevallen betreft het stroken (lamellen) die bij jaloezieën horizontaal lopen en bij lamellen verticaal. Dat is eigenlijk het enige verschil. Wat betreft openen en de lichtinval heeft dit consequenties. Jaloezieën zijn het meest gangbaar en ze ogen nét iets strakker.

Smal en breed

De breedte van de stroken kan afwijken. Ook dit heeft weer invloed op het invallend licht, daarnaast geeft het een andere look. Smalle stroken komen elegant over maar ze ogen wel wat drukker. Brede stroken geven een strak aanzicht dat in gesloten toestand wat lijkt op schrootjes. Zeker als het jaloezieën van hout of bamboe betreft.

Materiaalkeuze

De meest gebruikte materialen voor jaloezieën zijn aluminum, kunststof, hout en bamboe. Met name die laatste optie is de laatste tijd zeer in trek, bamboe is namelijk een hernieuwbaar materiaal dat licht van gewicht is. Als je echter kiest voor raamdecoratie op de badkamer of in een andere vochtige ruimte dan kun je beter voor kunststof of aluminum kiezen. Deze materialen roesten namelijk niet en zetten niet uit door vocht. Goede ventilatie blijft altijd van belang, het is wel iets om rekening mee te houden.

Liever een ander type raamdecoratie?

Uiteraard zijn er ook andere soorten raamdecoratie. Wat dacht je van rolgordijnen op maat? Dit is een gordijn dat van boven naar beneden opent, het gladde oppervlak zorgt voor een neutrale uitstraling. Wat betreft lichtdoorlating werkt het ditmaal niet met stroken maar met de opening van het rolgordijn. Toch is er een nieuwe ontwikkeling in de vorm van duo-rolgordijnen. Dit zijn twee gordijnen die dicht op elkaar liggen en uitgevoerd zijn met afwisselend doorzichtige en verduisterende stroken. Je kunt deze lagen over elkaar heen schuiven met een effect dat sterk op jaloezieën doet lijken. Als je dus van deze stijl houdt dan zijn duo-rolgordijnen zeker de moeite van het bekijken waard.