Vijf redenen waarom laminaat zo populair is

De prettigste vloer? Voor heel veel mensen is dat de laminaatvloer. Maar wat is het aan deze specifieke vloer dat we er allemaal zo dol op zijn?

Je kunt hem zelf leggen

Een belangrijke reden waarom we in Nederland zo dol zijn op de laminaatvloer, is doordat we hem zelf kunnen leggen. Dat vinden we prettig: zelf dingen doen aan ons huis. Laminaat lijkt ook wel speciaal ontworpen te zijn om zelf te leggen. De meeste fabrikanten maken het je zo makkelijk mogelijk, zodat je zelfs met weinig tot geen kluservaring zelf je vloer kunt leggen. Denk bijvoorbeeld aan het bekende kliklaminaat: goed, je moet sommige planken even op maat zagen, maar verder is het gewoon neerleggen en aan elkaar vastklikken. Een kind kan de was doen!

Hij is niet te duur

Wat we ook allemaal fijn vinden: laminaat is doorgaans fijn betaalbaar. Doorgaans goedkoper dan bijvoorbeeld echt hout, soms zelfs fors, zodat het ook nog eens een vloer is waar je je geen buil aan valt. Dat maakt de laminaatvloer voor iedereen een prima optie, ook als je wat minder te besteden hebt.

De vloer is gemakkelijk in onderhoud

Laminaat heeft zijn naam te danken aan het glanzende laagje dat je aan de bovenkant ziet. Inderdaad, het zijn vloerdelen die gelamineerd zijn. Dat laagje maakt de vloer gemakkelijk in onderhoud. Je kunt hem gemakkelijk dweilen, hij hoeft niet in de olie en zelfs als er iets qua eten of drinken over de vloer valt is er geen paniek. Dat kun je zo weer opdeppen met een doekje, zonder dat de vloer schade oploopt.

Wat wel belangrijk is dat je een goede ondervloer voor laminaat kiest. Dat zorgt voor minder kans op vocht van onderaf, maar ook voor de nodige demping. Zeker prettig voor de onderburen, als je in een appartement woont!

Alles is mogelijk

Omdat laminaat geen natuurproduct is, is het in werkelijk iedere kleur en motief leverbaar. Deze wordt er als het ware op geprint, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Of je nu kiest voor klassiek visgraat laminaat in een houtlook, of liever een opvallende of juist witte vloer wilt, alles kan. Dat is fijn, want zo is er altijd wel een optie die precies past in jouw interieur.

Hij past in heel veel ruimtes

Er zijn maar weinig ruimtes in huis waar laminaat niet gelegd kan worden. In de badkamer en op het toilet valt het niet aan te raden, maar verder kun je hem echt overal kwijt. Ook dat maakt de vloer populair, al is het maar doordat je met gemak dezelfde vloer door je hele huis kunt leggen, als je dat wilt.