Waarom het dragen van veiligheidskleding zo belangrijk is

Veiligheidskleding dragen op het werk is essentieel! Het houdt niet enkel voordelen in voor werknemers maar ook voor werkgevers. Wij lijsten hieronder alle voordelen van veiligheidskleding even voor je op.

Safety first

De voornaamste reden voor het dragen van veiligheidskleding zoals veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril of een helm is uiteraard omwille van de veiligheid. Het beschermt je werknemers tijdens het uitvoeren van werkzaamheden en het kan hun zichtbaarheid verhogen. Die optimale bescherming tijdens het werk is essentieel. Zo dienen je werknemers in eerste instantie beschermd te zijn tegen weersinvloeden maar natuurlijk ook tegen vuil en eventueel tegen hitte en vlammen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Veiligheidskleding wordt ook wel eens PBM genoemd, of persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo kunnen veiligheidsschoenen verplicht zijn op de werkvloer, zoals bijvoorbeeld in fabrieken of magazijnen. Ook voor medewerkers van het bedrijf die niet werkzaam zijn in deze gebouwen maar ze enkel betreden. Dit kunnen veiligheidsschoenen met een stalen tip zijn of een energie-absorberende hak. Goede persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen tevens een positieve invloed hebben op het ziekteverzuim.

Kies de juiste werkkledij

Net zoals er bij gewone kleding veel variatie is, zo ook bij veiligheidskledij. Schaf dus de juiste kledij aan voor je personeel. Worden je medewerkers bijvoorbeeld vaak blootgesteld aan koude? Kies dan voor kledij die uit meerdere lagen bestaat. Ook moet de kledij voldoende ventileren en transpiratie opvangen. Moet je personeel vaak in brandgevoelige omgevingen werken? Voorzie dan brandvertragende of brandwerende kledij. Ook veiligheidsschoenen zijn enorm belangrijk. Zeker wanneer er gewerkt wordt met zware machines en apparaten.

Comfort

Naast het veiligheidsaspect is ook comfort van enorm belang. Je werknemers zullen hun werkzaamheden immers beter kunnen uitvoeren in kledij die comfortabel zit. Of je dus nu overalls of tweedelige pakken voorziet voor je personeel: zorg ervoor dat ze goed zitten. Ga ook voor kwaliteit. Kies dus niet de goedkoopste veiligheidsschoenen maar wél diegene van een betrouwbaar merk of waarover je goede reviews hebt gelezen. Goedkoop is vaak duurkoop!

Fiscaal voordelig

Een andere goede reden om te zorgen voor veiligheidskledij en -schoenen is dat het fiscaal aftrekbaar is, mits er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Zo moet de kledij uitsluitend bedoeld zijn voor het werk. Veiligheidsschoenen en overalls maar ook sweaters en polo’s komen in aanmerking. De kledij dient wel bedrukt te zijn met het logo van je bedrijf of onderneming. Zowel de btw als de kosten van de werkkledij zijn volledig aftrekbaar.