Wat moet je doen bij een lekkage?

Ligt er een plas water op de vloer van jouw woning? Dan is er mogelijk sprake van een lekkage. Water kan via het dak naar binnen lekken, maar er kan ook sprake zijn van een lekkage aan de afvoer- of waterleiding. Als er sprake is van een lekkage raden wij je aan deze zo snel mogelijk te verhelpen. Waarom? Omdat er anders flink wat waterschade kan ontstaan. Wij helpen jou graag om dit te voorkomen. Daarom vertellen wij je hier wat je moet doen bij een lekkage.

Ga op zoek naar de bron

Je kunt pas wat aan een lekkage doen als je weet waar het probleem zit. Meestal is de bron van het lek vrij makkelijk te vinden. Zo is een plas water op de vloer vaak het gevolg van een lekkage. In dat geval is het niet bepaald lastig om de bron van het lek te vinden. Deze bevindt zich immers in de buurt van de plas water. Helaas is de bron van een lekkage niet altijd zo makkelijk te vinden. Er kan namelijk ook sprake zijn van een zogeheten onzichtbare lekkage. Zo’n lekkage is meestal niet met het blote oog zichtbaar, wat het opsporen van de bron bijzonder lastig kan maken.

Vang het water op

Als je te maken hebt met een lekkage, wil je de hoeveelheid waterschade uiteraard tot een minimum beperken. Probeer daarom zoveel mogelijk water op te vangen. Plaats bijvoorbeeld emmers, bakken of pannen onder het lek. Hierdoor vang je een groot deel van het water op. Vergeet niet om ze regelmatig te legen, want anders lopen ze over. Lekt er water uit een leiding in de muur? Dan is het wat lastig om er een emmer, bak of pan onder te plaatsen. Gebruik in dat geval handdoeken om het water op te vangen.

Sluit de hoofdkraan af

Wordt de lekkage in jouw woning veroorzaakt door schade aan één van de leidingen? Dan is het niet lastig om de waterschade tot een minimum te beperken. Je kunt namelijk de hoofdkraan afsluiten. Als je dit doet, loopt er namelijk geen nieuw water meer de leidingen in. De hoofdkraan vind je vaak net boven de vloer in de meterkast. De hoofdkraan afsluiten heeft alleen zin bij een leidinglekkage en niet bij een daklekkage.

Dicht het lek

Een lekkage verdwijnt nooit vanzelf. Nee, je moet een beschadigde leiding of een beschadigd dak altijd repareren. Sommige mensen denken dat zij dit zelf wel kunnen, maar dat raden wij niet aan. Je kunt een lekkage namelijk beter laten verhelpen door een professional. In dat geval is de kans op herhaling minimaal. Zoek je nog een professional? Kijk dan eens bij Lekkageprobleemkwijt. Hier vind je binnen de kortste keren een specialist bij jou in de buurt. Hierdoor is een lekkage altijd snel verholpen.