Welke zonwering moet ik aanschaffen?

Is zonwering hetzelfde als raamdecoratie? Nee, maar er zijn zeker overlappingen bij deze twee producten. Het is natuurlijk prettig om meer keuze te hebben maar dit kan het juist lastiger maken om de knoop door te hakken. Als je wilt weten welke zonwering je moet aanschaffen dan kun je een begin maken met het kiezen van de juiste raamdecoratie. Of kun je juist beter aan de buitenzijde beginnen? Laten we beide opties eens wat nader bekijken om zo te ontdekken wat het beste werkt voor jouw woning.

Rolluiken buiten

Dit is een type zonwering dat aan de buitenzijde van de gevel wordt geïnstalleerd met de functie om zon en warmte aan de binnenzijde te reguleren. Met name de thermische isolatie maakt het anders dan raamdecoratie. Hitte wordt namelijk al gereflecteerd voordat het door de ramen schijnt waarmee je niet alleen zonlicht tegenhoudt maar ook opwarming in huis reduceert. Daarnaast spelen rolluiken een rol bij inbraakpreventie. Zo is het mogelijk om een inbraakwerend systeem van Somfy te installeren die inbrekers zullen ontmoedigen. Met name in combinatie met een alarmsysteem en/of beveiligingscamera vervullen rolluiken een grotere rol dan zonwering alleen.

Zonwering op het terras

Als je een terras buiten hebt dan wil je meer dan rolluiken of verduisterende gordijnen. Een luifel of zonnescherm is dan ideaal. Zo kun je tijdens een zonnige dag toch koel en veilig in de schaduw gaan zitten. Koppel het zonnescherm aan een elektrische motor en breid het scala aan mogelijkheden verder uit. Zo kun je het scherm laten uitklappen zodra de zon op het terras schijnt met een zonnesensor. Dit werkt ook als je niet thuis bent of in het weekend lekker uitslaapt. Als het gaat waaien dat zorgt een windsensor van Somfy ervoor dat het zonnescherm inklapt om schade aan de gevel te voorkomen. Dat is slim! Het automatische systeem van Somfy is te koppelen aan de raamdecoratie in huis. Bekijk PoweredBlinds.nl voor meer informatie.

Ook voor raamdecoratie binnen

Gordijnen zijn standaard geen zonwering maar kunnen wel degelijk deze rol vervullen. Zoals we reeds hebben opgemerkt is een rolluik meer geschikt om warmte buiten te houden, toch zal de temperatuur met een reflecterend gordijn ook zeker enkele graden lager worden. Je hebt dan een verduisterend gordijn nodig dat goed aansluit op het venster. Hiervoor is raamdecoratie op maat nodig. Naast de zonwerende eigenschappen is raamdecoratie uiteraard ook sfeerverhogend. Er zijn volop opties zoals rolgordijnen, plissegordijnen, jaloezieën en nog meer. Je kunt al deze soorten raamdecoratie weer koppelen aan het centrale Somfy TaHoma systeem.

Breid jouw paleisje verder uit

Je weet nu dat zonwering elektrisch bedienbaar is. Waar je wellicht niet van op de hoogte was is het feit dat het TaHoma systeem samenwerkt met een groot aantal producten en toepassingen van andere bedrijven. Zo kun je er slimme luidsprekers aan koppelen om een spraakassistent te gebruiken. Of koppel er slimme verlichting aan, zowel binnen in huis als op het terras. Met een centrale hub kun je zo de woning van binnen en buiten automatiseren. Daar heb je ook profijt van als de zon niet schijnt!