Winters genieten: een overkapping met houtkachel

Hoe heerlijk als jij je overkapping ook in de winter kunt blijven gebruiken? Toch doen veel mensen dit niet. Wat mensen er in de winter van weerhoud om onder de overkapping te gaan zitten is de kou. De installatie van een houtkachel onder een overkapping is gelukkig een koud kunstje. Met een houtkachel zal de ruimte onder jouw overkapping binnen no-time verwarmd worden. En wist je dat je op sommige houtkachels zelfs thee, glühwein of warme chocolademelk kunt verwarmen. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Houtkachels voor onder de overkapping

Het simpelste type kachel om te installeren onder een overkapping is een vrijstaande houtkachel. Het woord ‘vrijstaand’ zegt het al: de kachel staat vrij opgesteld in tegenstelling tot bijvoorbeeld een inbouwhaard. Vrijstaande overkapping houtkachels zijn over het algemeen niet erg groot en kunnen simpel op locatie naar keuze geïnstalleerd worden. Hierdoor heb je veel vrijheid in het bepalen van de locatie van de houtkachel en kan de kachel op termijn makkelijk verplaatst worden. 

Daarnaast is het ook verstandig om te kiezen voor een houtkachel met veel vermogen. Door de kou en vaak minder goede isolatie, heeft de kachel buiten iets meer moeite met het verwarmen van een ruimte dan binnen. Het aantal vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kW (kilowatt). Bij een overkapping van 60 – 100 m3 wordt geadviseerd om een houtkachel van 8 kW aan te schaffen (bij redelijke isolatie). Is de ruimte groter? Dan kun je kijken naar een overkapping houtkachel van 10 – 12 kW.

Tot slot heb je bij de aanschaf van een vrijstaande houtkachel vaak de keuze tussen een kachel met of zonder kookplaat. Wanneer de kachel een kookplaat heeft, kun je hier makkelijk je thee of chocolademelk op verwarmen. Door de warmte van de kachel, wordt de kookplaat gloeiend heet. Zet er een pan op en je water is in razendsnel tempo warm.

De houtkachel installatie

Zoals je in de inleiding al kon lezen is de installatie van een houtkachel onder een overkapping een redelijk simpel klusje. Je moet alleen wel even weten wat de installatiestappen zijn. Wanneer je een bestaand rookkanaal hebt, is de installatie simpel. Je hoeft de houtkachel alleen maar op de locatie van het rookkanaal neer te zetten. Vervolgens kunt je het rookkanaal aansluiten op de kachelpijp van de vrijstaande houtkachel.

Is er nog geen bestaand rookkanaal, dan moet deze eerst aangelegd worden. Je kunt het rookkanaal vanaf de kachelpijp via de achterwand naar buiten installeren of via het dak naar buiten monteren. Dit is afhankelijk van de rookkanaal aansluiting op de kachel. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de geldende installatieregels. Zodra je met een rookkanaal installatie door een dak of muur heengaat, dan moet het rookkanaal dubbelwandig zijn. Dit is verplicht, omdat het rookkanaal van een houtkachel erg heet kan worden. Je wilt natuurlijk wel brandveilig kunnen stoken.

Zodra de kachelpijp zit en het rookkanaal geïnstalleerd is, kun je de dakdoorvoer plaatsen. De dakdoorvoer zorgt voor een luchtdichte afvoer van de rookgassen. Het type dakdoorvoer is afhankelijk van het type dak waar het rookkanaal doorheen gaat. Een rieten dak heeft bijvoorbeeld een ander type dakdoorvoer nodig dan een kunststof- of EPDM dak. Het rookkanaal hoeft op het dak vaak niet meer dan 50 tot 100cm uit te steken van de dakdoorvoer om voldoende trek te krijgen. Wanneer het rookkanaal niet door het dak heengaat, maar via de muur omhoog wordt gebouwd, dan is deze dakdoorvoer installatie niet nodig.

Een kleiner type houtkachel

Wil je de installatie van een houtkachel liever overslaan en wil je het iets kleiner aanpakken? Dan is een vuurkorf misschien iets voor jou! Let er wel op dat er van een vuurkorf best wat rook afkomt. Wanneer je hem dus precies onder de overkapping plaats, dan blijft alle rook onder het dak hangen. Plaats hem dus liever iets verder van de overkapping af, zodat de rookgassen die vrijkomen kunnen ontsnappen aan de lucht.

En wist je dat een vuurkorf perfect is voor het roosteren van marshmallows, worstjes of broodjes. Je hoeft het product naar keuze alleen maar op een stokje te prikken en boven het vuur te houden. De warmte van het vuur zorgt ervoor dat jij binnen no-time een lekkere snack hebt.

Ben je overtuigd van de voordelen van een houtkachel onder een overkapping? Neem deze tips dan mee en je weet zeker dat jij er lekker warm bij zit onder de overkapping deze winter. Dan ben jij pas echt luxe aan het wonen.