Zelf kunststof gevelbekleding monteren? Hier moet je rekening mee houden!

Ben je van plan om een deel van je gevel te bekleden met kunststof panelen? Dan kun je een professional inhuren om dit te plaatsen. Omdat dit kosten met zich meebrengt zit je hier misschien niet op te wachten. Gelukkig is het mogelijk om zelf kunststof gevelbekleding te monteren. Een fout is alleen snel gemaakt. Daarom lees je hier waar je rekening mee moet houden bij kunststof gevelbekleding monteren.

Regelwerk horizontaal of verticaal?

Kunststof gevelbekleding bevestig je niet rechtstreeks op de gevel, maar op een regelwerk. Op deze manier ontstaat er een ventilerende achterconstructie. Het is belangrijk om voor een spouw van minimaal 20 millimeter te zorgen. Voor het regelwerk worden vaak houten balken gebruikt. Doordat je houten balken zowel horizontaal als verticaal kunt bevestigen, vraag jij je misschien af wat de beste manier is.

Om te bepalen of je het regelwerk horizontaal of verticaal op de gevel monteert, moet je naar de kunststof gevelbekleding kijken. Ben je van plan om de gevelbekleding horizontaal op het regelwerk te monteren? Monteer de houten balken dan verticaal op de gevel. Wanneer je de kunststof gevelbekleding verticaal op de gevel wilt monteren, moet je zowel horizontale als verticale regels aanbrengen. Begin altijd met de verticale regels en breng de horizontale hier vervolgens op aan. Je kunt ook inkepingen maken in de verticale regels voor een strakker eindresultaat.

Breng een waterkerende folie aan op de gevel

Sommige mensen beginnen enthousiast met het aanbrengen van het regelwerk op de gevel. Dit is niet verstandig, want je moet eerst een waterkerende folie op de gevel aanbrengen. Op deze manier voorkom je dat het binnenblad van het kunststof wordt aangetast door bijvoorbeeld regenwater en condens. Zonder deze folie moet je kunststof gevelbekleding vaak eerder vervangen. Reden genoeg om eerst waterkerende folie aan te brengen voordat je aan de slag gaat met het regelwerk.

Verwijder de beschermfolie direct na de montage

Heb je het regelwerk aangebracht? Dan kun je beginnen met het monteren van de gevelpanelen. De manier van bevestigen hangt af van welk merk kunststof gevelbekleding je gekozen hebt. Zo zijn de panelen van het ene merk voorzien van een bovenflens met schroefgaten, terwijl je panelen van een ander merk door de bovenflens heen monteert met behulp van schroeven, nieten of nagels. Heb je een gevelpaneel gemonteerd? Verwijder dan direct de beschermfolie, zodat je kunt kijken of het paneel beschadigd is.

Vergeet de profielen niet

Wanneer je zelf kunststof gevelpanelen gaat monteren, moet je niet vergeten om ook profielen te kopen. Met behulp van deze profielen ontstaat er namelijk een strak eindresultaat. Het is handig om verschillende soorten kunststof profielen te kopen. Je hebt namelijk profielen nodig om de hoeken af te werken, maar ook op kunststof gevelpanelen aan elkaar te koppelen en netjes af te werken.