Zo creëer je de perfecte achtertuin door verschillende tuinstijlen te combineren

Als je aan de meeste tuinen denkt, dan zie je waarschijnlijk één soort tuin voor je. Maar wat als er meer was dan dat? Wat als je verschillende tuinstijlen kon mixen en matchen om een unieke look voor je achtertuin te creëren? Nou, geloof het of niet, dat kan! In feite zijn er tal van verschillende tuinstijlen die je kunt toepassen om de perfecte buitenruimte te creëren. Dus als je op zoek bent naar wat inspiratie, blijf dan lezen…

Met zo veel verschillende tuinstijlen om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn een beslissing te nemen. Wil je een moderne minimalistische tuin? Een rustieke Engelse cottagetuin? Wat dacht je van een exotische Balinese paradijstuin? De opties en mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder lees je hoe je deze stijlen en andere stijlen kunt inzetten en combineren voor het creëren van de perfecte achtertuin!

De moderne tuin

De moderne tuinstijl anno 2022 heeft strakke lijnen, eenvoudige vormen, en bevat veel verharding. Ze wordt vaak gekenmerkt door rechte paden, grasgazons, metalen of glazen meubilair, en potplanten die meestal laag bij de grond staan.

Mocht je kiezen voor een moderne tuin – iets wat de meeste mensen tegenwoordig doen – vermijd dan het gebruik van dingen die er in het algemeen rommelig uitzien. Als je een overvol bloembed hebt aan de ene kant van je pad, zet dan geen bloembakken aan de andere kant. Dit betekent ook geen gebloemde tapijten of binnen/buiten vloerkleden! Wel kun je grotere potplanten achter zitplaatsen inbouwen om ze wat zachter te maken. Probeer ook alles wat er te wild uitziet te vermijden (zoals distels of andere stekelige planten) of te formeel (zoals een buxushaag).

De minimalistische tuin

In het Westen denken we vaak dat minimalisme “modern” is, maar in werkelijkheid gaat minimalisme heel ver terug. In feite waren veel oude traditionele tuinen naar huidige maatstaven erg minimalistisch! Als je altijd al een Japanse rotstuin of een Zen tuin hebt willen aanleggen, dan is dit je kans…

Minimalistische tuinen worden gekenmerkt door eenvoud en simpliciteit. Dus als je deze stijl zelf wilt uitproberen, ga dan alleen voor natuurlijke materialen. Geen synthetische grassen hier! Vermijd ook het gebruik van teveel verschillende soorten kleur; kies in plaats daarvan voor witte bloemen en groen gebladerte als je kunt. Nog iets om op te letten bij het ontwerpen van je minimalistische tuin is dat je niet overdrijft met meubels – een enkel bankje of loungebank is voldoende. Het gaat om eenvoud, dus probeer zaken minimaal en opgeruimd te houden.

De Engelse cottagetuin

Deze stijl is zeer geschikt voor wie een traditioneel uitziende tuin wil… compleet met bloementuinen, kronkelende paadjes, rustieke houten omheiningen, en “gotische” bogen.

Om deze look in je eigen achtertuin na te bootsen, integreer je verschillende soorten bloemen (bijen houden van afwisseling), bouw je verhoogde bedden of gebruik je grote landschapsplanken om heggen te maken (je kunt deze verticaal plaatsen als gotische bogen), breek je het pad op met stapstenen (die het “kronkelende” deel van deze stijl voorstellen), en verwerk je veel klimranken op muren of hekken. Veel groen en veel kleur!

De Japanse tuin

Hier is nog zo’n traditionele tuin die de wereld veroverd heeft en voor altijd met Zen geassocieerd zal worden.

Als je zelf een tuin in Japanse stijl wilt maken, probeer dan je tuinen in lagen aan te leggen. Dit betekent dat je verschillende elementen op verschillende niveaus gebruikt – zoals een brug over een beekje of stenen lantaarns bovenop hopen aarde plaatsen. Combineer verschillende soorten bomen en struiken (bamboe is erg populair) en kies voor grind in plaats van gras. Bedenk ook dat droge landschappen de hoofdkenmerken van deze stijl zijn; waterpartijen moeten tot een minimum beperkt blijven. Nog iets om rekening mee te houden: vermijd het om te veel meubilair in je Japanse tuin te zetten en houd hem eenvoudig en opgeruimd (net zoals het vroeger gedaan werd).

Maak er wat moois van!

Er zijn nog veel meer tuinstijlen die erop wachten verkend te worden, dus wees niet bang om wat onderzoek te doen en de perfecte voor je huis te vinden. Of je nu een moderne minimalistische tuin wilt of een Engelse cottagetuin, we hopen dat dit artikel je wat ideeën heeft gegeven over hoe je aan de slag kunt gaan. En onthoud, als je ooit hulp of inspiratie nodig hebt, neem dan gewoon een kijkje online! Er zijn tonnen verbazingwekkende foto’s en video’s van tuinen uit de hele wereld die je op leuke ideeën kunnen brengen voor je eigen achtertuin oase.