Zo hou jij het binnen warmer als het buiten koud is

Het is weer tijd om de centrale verwarming aan te steken. Het verwarmen van je woning is een van de grootste kostenposten voor huishoudens. We kunnen ons voorstellen dat je opzoek bent naar manieren om deze kosten te beperken. Met de volgende tips zorg jij ervoor dat het binnenshuis lekker warm blijft, ongeacht hoe koud het buiten is.

Gebruik je gordijnen op het juiste moment

Je gordijnen kunnen een aardig verschil maken als het om temperatuur gaat. Doe je gordijnen vooral open als het zonnig is, want warmte van de zon kost niets. Als het donker is fungeren de gordijnen als isolatielaag. Doe ze daarom vooral dicht als de zon onder is. Op deze manier blijft de warmte in de kamer beter gevangen. Daarnaast is het handig als je gaten of plekken die tochten zo veel mogelijk afsluit. Zo kan de warme lucht goed binnen blijven en blijft de koude lucht buiten, zoals het hoort.

Drink warme vloeistoffen

Niets warmt het lichaam zo lekker op als een kopje thee of koffie. Houd je favoriete warme drank bij de hand voor als het koud hebt. Het is ook erg gezellig om op de bank je favoriete boek te lezen onder het genot van een warme chocolademelk. Of wat dacht je van een cappuccino terwijl je een gokje waagt op betFIRST. Een kop soep op een warme dag is ook een fijne manier om jezelf op te warmen. Dit geldt zeker als je de soep zelf maakt. Een sudderende pan soep op het fornuis genereert immers warmte.

Zorg dat warmte goed kan circuleren

Over gordijnen gesproken, om ervoor te zorgen dat de warmte goed kan circuleren is het belangrijk dat er geen obstakels in de weg zitten. Probeer gordijnen daarom aan de zijkant van de verwarming te hangen. Op deze manier houdt het gordijn de warmte niet tegen. Hetzelfde geldt voor de bank. Staat jouw bank tegen de verwarming, probeer het meubel dan te verschuiven. Je hebt er namelijk niet aans als je bank opgewarmd wordt, gebruik die warmte liever voor de ruimte zelf. Het is ook verleidelijk om kleding over de verwarming te leggen. Om het meeste uit je warmtebron te halen is het echter beter om ze uit de buurt van de radiator te houden.

Zet de verwarming een graadje lager

Door je verwarming één graadje kouder te zetten kun je op de jaarrekening al aardig wat besparen. Begin met een halve graad en je zult zien dat je na verloop van tijd het verschil haast niet merkt. Daarnaast is het in het algemeen beter om de temperatuur constant te houden, op deze manier hoeft je verwarming minder hard te werken. 

Draag laagjes kleding

Zodra het koud is doen we het liefst onze dikste trui aan. Dit is zeker een goed begin, maar je houdt jezelf het beste warm door laagjes te dragen. Lagen isoleren je lichaam beter en maken het gemakkelijker om je lichaamstemperatuur te reguleren. Je kunt zo nodig extra laagjes toevoegen of juist uitdoen om comfortabel te blijven. Je zult zien dat je wollen trui nog warmer is als je er een aantal laagjes onder draagt.

Open de oven na gebruik

In de zomer moet je er niet aan denken, maar in de winter is het heerlijk om de warme oven aan te hebben. Zodra je klaar bent met bakken kun je de oven gerust open laten staan. Op deze manier kan de warme lucht je keuken in ontsnappen. Dit voegt warmte toe aan de kamer. Houd er wel rekening mee dat je kinderen en huisdieren uit de buurt van de hete ovendeur houdt om ongelukjes te voorkomen.