Verschillende soorten hout voor jouw kachel

Ben je je in de afgelopen maand rot geschrokken van de hoge gas- en energierekening? En heb je daarom voor de aanschaf van een houtkachel gekozen? Verstandig. Zo’n kachel zorgt voor een heerlijke warmte, zonder dat je hier de hoofdprijs voor hoeft te betalen.

Wel is het bij een houtkachel belangrijk om het juiste hout te gebruiken. Eén van de ‘eisen’ is bijvoorbeeld dat het hout droog moet zijn. Laat je het hout buiten liggen en wordt dit (drijf)nat? Dan is dit hout eigenlijk niet meer geschikt voor in je houtkachel. Zorg daarom altijd voor droog hout. En maak vervolgens een keuze tussen de vele soorten hout voor een houtkachel.

Berkenhout

Berkenhout is één van de beste houtsoorten voor een houtkachel. Dit komt vooral doordat deze houtsoort extreem schoon is, waardoor de verbranding perfect is. Dat resulteert in veel warmte. Om de gewenste temperatuur te verkrijgen, hoef je niet al te veel berkenhout te gebruiken.

Essenhout

Een andere prima optie is essenhout. Deze houtsoort brandt traag en biedt daarmee een mooi vlammenspel. De warmte is ook bijzonder aangenaam, waardoor het op en top genieten is. Door naar het vlammenspel te kijken, kun je bovendien heerlijk tot rust komen.

Elzenhout

Ook is de keuze voor elzenhout een logische keuze. Met deze houtsoort geniet je van een snelle verbranding, waardoor je snel van de gewenste warmte in je woning geniet. Wel moet je in verhouding meer elzenhout gebruiken dan bijvoorbeeld berkenhout.

Eikenhout

Eikenhout heeft daarentegen juist een trage werking. Doordat dit hout langzaam verbrandt, heb je niet al te veel eikenhout nodig. De verwarming is wel minder snel, maar bijkomend voordeel is dat dit hout niet al te veel rook afgeeft. En je geniet met deze houtsoort ook nog eens van fraaie knetterende vlammen in de houtkachel.

Overige mogelijkheden

Wist je dat je in een houtkachel niet altijd voor hout hoeft te zitten? Een andere optie die je hebt, zijn de zogeheten houtbriketten. Deze briketten leveren een prima verbranding op en zorgen daarmee voor de gewenste verwarming.

Een goed voorbeeld van houtbriketten zijn de Pini Kay briketten. Deze briketten geven meer warmte af dan normaal haardhout, terwijl je ook van een fraai vlammenspel verzekerd bent. Dat is vooral aan de vorm van deze briketten te danken; in het midden is een gat aangebracht, waar het zuurstof doorheen trekt. Dat zorgt voor een fraai vlammenspel waar je probleemloos uren naar kunt kijken. 

Overigens bestaan deze briketten uit een combinatie van eiken- en beukenhout. Je geniet met deze briketten dus ook van bovengenoemde voordelen van deze houtsoorten. 

Naar welke houtsoort gaat jouw voorkeur? Je hebt in ieder geval voldoende keuze. En kijk ook zeker naar de briketten en overige mogelijkheden voor je houtkachel.