Wat is het verschil tussen een kachel en een gashaard?

Nu het buiten kouder wordt, willen we het binnen lekker warm maken. Gezien de torenhoge energieprijzen, denk je ook beter twee keer na over hoe je je woning nu het best verwarmt. Met een kachel of een haard geniet jij deze winter alvast van een knusse warmte. Maar wat zijn nu juist de verschillen? Wij zetten ze voor jou hieronder op een rijtje.

Charmante kachel

Een kachel is de perfecte aanvulling op een centraal verwarmingssysteem zoals radiatoren of vloerverwarming. Je kan er je leefruimte mee verwarmen, maar het doet natuurlijk grotendeels dienst als sfeerelement. De charmes van een kachel zijn dan ook niet te evenaren. Een kachel wordt voorzien van een constructie voor zuurstoftoevoer en een schoorsteen. De verbrande brandstof, zoals kolen of hout, kan zich zo een weg naar buiten banen. Dit is het grote onderscheid met een (open) haard. Kies je dus voor een kachel, dan dien je wel bereid te zijn zo’n soort afvoerkanaal in je woning te creëren. Daarnaast zal je ook een hittebestendige vloer moeten voorzien voor het plaatsen van de kachel. Een betonnen vloer, keramische tegels of een natuurstenen vloer zijn hiervoor ideaal. De bekendste soorten kachels zijn gaskachels, houtkachels en elektrische kachels.

Open vs. gesloten haard

Een gashaard is alomtegenwoordig in de meeste interieurs. Het is een modern element waarmee je een echt designs tatement kan maken. Twijfel je tussen een open en een gesloten gashaard? De meest efficiënte en duurzame oplossing is een gesloten gashaard. Hierbij wordt de zuurstof aangevoerd vanuit een rookkanaal. Bij een open haard wordt de zuurstof onttrokken vanuit de leefruimte. Daarom moet je altijd zorgen voor genoeg ventilatie in je huiskamer. Een gashaard biedt daarnaast enorm veel comfort en verbrandt een stuk minder fijnstof dan eender welke andere brandstof.

Aangename warmte

Net zoals bij een houtkachel, creëer je ook met een haard enorm veel sfeer en gezelligheid in huis. Wil je die aangename warmte zo veel mogelijk binnen houden, dan doe je er goed aan je woning flink te isoleren. Isolatie is namelijk dé beste oplossing om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Nadat je je woning hebt geïsoleerd, kan je je leefruimte perfect verwarmen met een alternatieve warmtebron zoals een (open of gesloten) gashaard of een houtkachel. Met een goed boek en een fleecedekentje is het plaatje helemaal compleet!