We blijven langer in onze woning, maar wel met wat aanpassingen

De tijd waarin we zodra we boven de 60 waren maar eens op zoek gingen naar een nieuwe woning, of op latere leeftijd massaal verkasten naar bejaardentehuizen of aanleunwoningen, die ligt achter ons. Senioren van nu blijven meer en meer hun hele leven gewoon in hun bestaande woning wonen. Deze passen zij echter wel aan naar hun eisen en behoeften.

Waarom zou je verhuizen?

Nog niet zo lang geleden was het heel normaal. Waren de kinderen de deur uit en had je zelf een bepaalde leeftijd bereikt, dan was het tijd om te gaan verhuizen. Tijd om kleiner te gaan wonen, gelijkvloers. Aanleunwoningen waren in trek bij gepensioneerden, omdat hier altijd hulp en voorzieningen voorhanden waren. Bejaardentehuizen, waar je in plaats van een woning feitelijk alleen nog een kamer had, zaten eveneens bomvol.

Dit is veranderd. Mensen blijven tot op veel hogere leeftijd actief en midden in de samenleving staan. De meeste senioren zitten er helemaal niet meer op te wachten om samen met leeftijdsgenoten in een tehuis of een wijk te wonen. Zij zijn gehecht aan hun vertrouwde omgeving, willen volop deel blijven uitmaken van de maatschappij en hebben helemaal geen behoefte om te verhuizen. Wat zij wel willen, is een woning die past bij hun wensen en mogelijkheden.

De woning aanpassen aan de wensen en mogelijkheden

Was het vroeger heel normaal om op zoek te gaan naar een woning die bij je paste, zijn we nu veel meer gewend om de bestaande woning aan te passen zodat deze beter bij ons past. We vinden het veel fijner om in onze eigen woning te blijven, in onze vertrouwde buurt, met alle voorzieningen waar we aan gehecht zijn. Maar dan wel in een woning waarin we nog heel wat jaren vooruit kunnen, en die past bij onze wensen en mogelijkheden.

Zaken die vaak aangepast worden zijn de badkamer en de trappen in huis. De badkamer wordt veiliger en comfortabeler gemaakt, met een gemakkelijke douche zonder hoge opstap, en waar nodig beugels. De trappen, die voor velen een belemmering vormen om zich gemakkelijk door het huis te kunnen bewegen, kunnen worden voorzien van een traplift. Een aanbieder als Handicare kan dit vaak binnen een dag verzorgen, op vrijwel iedere bestaande trap. Zo is verhuizen naar een gelijkvloerse woning niet meer nodig, en wordt het bewegen binnen de eigen woning een stuk gemakkelijker. Meer informatie over trapliften kopen is te vinden op deze website: https://handicare-trapliften.nl/. Opvallend is dat steeds meer mensen niet meer wachten tot het per se nodig is, en de trap écht niet meer te doen is. Nee, zij kiezen ervoor om al eerder een traplift te laten installeren, en te genieten van het comfort dat hiermee samenhangt. Want zo lang mogelijk in de eigen woning blijven wonen, dat moet vooral prettig zijn.