Zelf het dak van je huis vervangen: doen of niet?

Er zijn mensen die voor geen enkele klus in huis hun handen omdraaien. Een nieuwe vloer leggen? Geen punt. Behangen of schilderen? Zo gepiept. Een nieuwe keuken plaatsen? Dat doe je toch gewoon even zelf. Maar een nieuw dak plaatsen, is dat ook zo gemakkelijk zelf even te doen? Of kun je dat maar echt beter aan een expert overlaten?

Ken je eigen krachten

Om te bepalen of je een klus in of om het huis zelf kan uitvoeren, moet je vooral eerlijk durven te zijn. Vraag jezelf af hoe groot de kans is dat je deze klus met succes kan klaren. Heb je al eens iets eerder iets soortgelijks gedaan? Weet je, al is het maar in de basis, wat er moet gebeuren? Kun je ergens instructies vinden die je vertellen hoe je het aan moet pakken, bijvoorbeeld bij vrienden of familie of op YouTube? Ken je verhalen van anderen die deze klus zelf hebben uitgevoerd, en hoe zijn hun ervaringen?

Sommige dingen kun je alleen leren door het te doen. Denk aan bijvoorbeeld schilderen, een klus die niet moeilijk is en door vrijwel iedereen kan worden uitgevoerd, je moet het alleen even oefenen. Omdat er niets mis kan gaan dat jou of anderen in gevaar kan brengen, is het geen probleem om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het ergste dat kan gebeuren is dat je wat meer werk hebt dan gehoopt en gepland, of dat het resultaat niet zo mooi is als gehoopt. Vervelend, maar niet onoverkoombaar. Een schilderklus kan zonder problemen of al te grote schade opnieuw worden gedaan, zodat er geen man overboord is als je eerste poging nog niet zo succesvol is.

Is dat nou wel zo verstandig?

Een heel ander verhaal wordt het als het om een klus gaat die niet alleen schade aan je woning toe kan brengen, maar ook aan jezelf of anderen. Waar schilderen heel laagdrempelig is, ook omdat je er geen gereedschap bij gebruikt waar je jezelf mee kan verwonden, kan dat bij een vloer leggen al anders zijn. Hier komt vaak een zaag bij kijken of een scherpe schaar. Niet per se levensgevaarlijk, maar al iets minder makkelijk. Een keuken plaatsen is in principe ook niet gevaarlijk, maar doe je het niet goed, dan kun je wel heel wat materiele schade oplopen. Ook hier moet je voor je begint dus goed beoordelen of het een goed plan is.

Dat geldt nog sterker voor het leggen van nieuwe dakbedekking. Je bevindt je daarbij op hoogte, wat sowieso gevaar met zich meebrengt. Daarnaast wordt veel dakbedekking gelegd door het te verhitten met een brander, wat nog veel meer risico’s voor je huis, jezelf en anderen met zich meebrengt. Dit kan tegenwoordig ook anders, overigens. Kies je voor EPDM folie, dan is er geen brander meer nodig. Dat maakt de klus direct een stuk minder gevaarlijk. Met EPDM lijm plak je de folie op het dak, naadloos en wel. Nog steeds geldt echter dat je zeker moet overwegen dit door een professional te laten doen, want het blijft specialistisch werk. De folie verkeerd aanbrengen kan leiden tot lekkages, en helemaal niet weten wat je aan het doen bent tot jezelf aan de folie vastplakken. Op beide problemen zit je vast en zeker niet te wachten!