Duurzaam ondernemen? Dat zit hem ook in kleine dingen

Duurzaam ondernemen, een term die je steeds vaker hoort. Wat betekent het, en hoe kun je hier als kleine ondernemer mee aan de slag?

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen is een redelijk breed, en voor velen ook vaag begrip. Het komt erop neer dat je als onderneming kijkt naar de rol die je hebt in een omgeving, en je daarbij ook bewust bent van je maatschappelijke rol.

Voor een klein bedrijf staan hierbij vaak het welzijn van het milieu en van de medewerkers centraal. Wat kun je als ondernemer doen om op zo’n manier te ondernemen dat je ‘footprint’ voor het milieu niet alleen zo klein mogelijk is, maar je er misschien zelfs een positieve impact op hebt. En hoe zorg je ervoor dat het welzijn van je medewerkers centraal kan staan, ook als er hard gewerkt moet worden?

Lastige vraagstukken, zeker als het gaat om kleinere ondernemingen waar niet het geld of de ruimte is om hier volop in te investeren, en waar al helemaal niet de mogelijkheden zijn om er iemand fulltime mee bezig te laten zijn. Dat betekent echter nog niet dat je er daarom niks aan kan doen. Duurzaam ondernemen kan namelijk ook in kleine dingen zitten, in dagelijkse beslissingen.

Denk na voordat je iets koopt

Een handige en kleinschalige manier om duurzamer te werk te gaan, is door kritisch te kijken naar de spullen die je binnen een bedrijf aanschaft. Door je bij iedere aankoop af te vragen of deze echt nodig is, of dat deze wellicht duurzamer kan, kom je al een heel eind.

Dat kan al beginnen bij het (opnieuw) inrichten van een kantoor. Dat je daarbij meubels nodig hebt, dat is duidelijk. Maar kan dat ook duurzamer? Moeten deze meubels speciaal voor jullie bedrijf gemaakt worden, of zijn er wellicht alternatieven? Kiezen voor tweedehands kantoormeubelen is bijvoorbeeld al een stuk duurzamer. Deze waren toch al gemaakt, er hoeven geen nieuwe grondstoffen voor te worden aangewend, en kunnen nog prima jarenlang mee. Tweedehands bureaus als duurzame keuze: je merkt er niks van, maar als veel bedrijven het gaan doen, kan het heel wat verspilde grondstoffen schelen.

Als er binnen een bedrijf op deze manier naar alle aankopen die gedaan moeten worden wordt gekeken, staat duurzaamheid opeens op de agenda zonder dat het extra geld kost. Sterker nog, het kan zelfs veel geld schelen. Kijk eens kritisch naar alle auto’s van de zaak, bijvoorbeeld. Zijn deze allemaal nodig? Krijgen medewerkers ze vanwege hun werk, of is het een extra beloning? Soms kan een elektrische fiets net zo efficiënt zijn, zeker als de afstanden die moeten worden afgelegd niet al te groot zijn. Dit is niet alleen duurzamer bekeken vanuit een milieuoogpunt, maar ook vanuit de medewerkers. Al moeten zij er misschien nog even enthousiast over worden, een elektrische fiets biedt een stuk meer beweging dan de auto doet. En dat is dan weer goed voor de gezondheid van de medewerkers, en daarmee van het bedrijf.