Met zijn allen onder één dak? Ontwerp je eigen huis!

Een eigen huis ontwerpen is niet alleen leuk, het geeft je ook de mogelijkheid om tot creatieve vormen van wonen te komen. Waar het in bestaande bouw bijvoorbeeld lastig is om een woning te vinden die geschikt is om met meerdere gezinnen te delen, kun je een eigen ontworpen huis daar juist helemaal op aanpassen. En dat gebeurt steeds vaker.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Steeds meer mensen voelen er wel iets voor: zelf een huis ontwerpen en (laten) bouwen. Een huis dat helemaal op hun lijf geschreven is, en precies past bij hun specifieke wensen. En het klinkt ook echt geweldig, zo’n huis dat helemaal jouw smaak is, en precies en alleen bij jou past.

In dat laatste ligt wel het probleem dat je met een zelfontworpen huis kunt hebben. Zeker als je woonwensen nogal specifiek zijn, of je smaak nogal uitgesproken, is de kans dat het huis groot dat het huis bij niemand zo goed past als bij jou. Dat is heerlijk, zolang je in het huis woont, maar het kan het wel lastig maken om het huis later nog eens te verkopen. Want vind maar eens iemand die er precies hetzelfde over denkt als jij, dat is vaak lastig.

Het kan dus de moeite waard zijn om dat een beetje in je achterhoofd te houden als je een huis ontwerpt, het een beetje in het normale te houden of er in ieder geval voor te zorgen dat eventuele nieuwe bewoners het huis zonder al te veel problemen wat meer aan hun smaak kunnen aanpassen. Dat kan je op de lange termijn veel zorgen besparen.

Waarom zelf bouwen?

De redenen waarom mensen graag zelf een huis willen ontwerpen, meestal overigens wel onder deskundige begeleiding, zijn divers. Er zijn mensen die het gewoon een mooie uitdaging vinden, of het simpelweg fijn vinden om niet te hoeven zoeken naar hun droomhuis; ze creëren het gewoon zelf. Maar ook hele specifieke woonwensen kunnen ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om zelf een huis te laten bouwen dan om een bestaande woning erop aan te passen.

Een goed voorbeeld is de zogenaamde kangoeroewoning. Deze bestaat doorgaans uit 1 hoofdwoning, de kangoeroe, en een extra woning onder hetzelfde dak, de buidel. Er is sprake van twee gescheiden huishoudens, twee eigen ingangen en eigen faciliteiten, maar dan wel heel dicht bij elkaar. Dit soort woningen worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld ouder wordende ouders zelfstandig te laten wonen, maar wel dichtbij te hebben als dat nodig is. Maar ook kinderen die graag op zichzelf willen wonen, maar nog geen geschikte woning kunnen vinden blijven op deze manier graag nog even onder hun ouders dak wonen.