Een duurzaam dak: hoe pak je dat aan?

Wil je je dak duurzamer maken? Er zijn verschillende manieren om dat aan te pakken. Je kunt denken aan extra isolatie, zodat de warmte van de verwarming het huis minder snel via het dak verlaat. Maar je dak opnieuw laten bedekken met duurzame materialen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Wat is duurzaam?

Duurzaam is een breed begrip, dat op verschillende manieren wordt gebruikt. Over het algemeen kun je stellen dat je duurzaam bezig bent als dat wat jij doet, geen grote gevolgen heeft voor de aarde op de lange termijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je zo min mogelijk stoffen gebruikt die op kunnen raken, zoals fossiele brandstoffen, en hen ook zo min mogelijk inzet bij het produceren van andere stoffen of producten. Ook kies je er zoveel mogelijk voor om materialen te gebruiken die, wanneer jij ze niet meer nodig hebt, of wanneer hun levensduur erop zit, gerecycled kunnen worden of die simpelweg heel erg lang mee kunnen gaan. Tenslotte is ook het zorgen voor een zo laag mogelijke belasting van de natuur, zodat deze behouden blijft en het bij voorkeur zelf creëren van extra natuur een voorbeeld van duurzaam bezig zijn.

Vertaal je deze definities van duurzaam naar je dak, dan kun je verschillende kanten op. Welke je kiest is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van het soort dak dat je hebt. Een schuin dak met dakpannen is van zichzelf redelijk duurzaam als je kijkt naar het materiaalgebruik: het gaat over het algemeen net zo lang mee als het huis zelf. Je kunt je schuine dak wel duurzamer maken door iets toe te voegen. Daken met dakpannen staan erom bekend dat de zaak niet al te goed geïsoleerd zijn, en dus veel warmte ‘lekken’ in de winter. Hierdoor moet je verwarming extra hard stoken, waarbij weer fossiele brandstoffen worden gebruikt. Door extra isolatie aan te brengen, en hierbij het liefst te kiezen voor een duurzaam geproduceerd materiaal, kun je dit voor een groot deel voorkomen.

Een andere manier om een schuin dak duurzamer te maken, is door iets toe te voegen: zonnepanelen! Hier wordt je dak an sich niet duurzamer van, maar je gebruikt hem wel om duurzame energie mee op te wekken, wat er weer voor zorgt dat er minder fossiele brandstoffen hoeven te worden gebruikt.

Je platte dak duurzamer

Je platte dak maak je duurzamer door, wanneer het nodig is, te kiezen voor een nieuwe dakbedekking die lang meegaat en hierna volledig gerecycled kan worden: EPDM. Deze heeft een levensduur van al snel 50 jaar. EPDM dakbedekking is een synthetisch rubber, dat wanneer de levensduur erop zit, weer gerecycled kan worden. Bijzonder duurzaam dus.

Een plat dak maak je nog duurzamer door er een (deels) groen dak van te maken. Plant er speciale planten op die veel vocht op kunnen slaan, dat voorkomt wateroverlast bij hoosbuien en zorgt voor een extra isolatielaagje. Daarnaast stoten planten zuurstof uit, wat ervoor zorgt dat je dak extra duurzaam wordt.