Duurzame waterontharders voor een milieuvriendelijk huis

Een waterontharder is een toevoeging die in jouw woning niet mag ontbreken. Niet alleen voor de voordelen die ze bieden die je dagelijkse leven een stuk makkelijker maken, maar ook voor het milieu. Misschien heb je er weleens van gehoord of misschien weet je helemaal niet wat het is of waarvoor het dient. Daarom gaan we in dit blog dieper in op waarom een waterontharder een echte toevoeging is voor jouw woning. Ook kijken we waarom een waterontharder een betere keuze is voor een beter milieu en waarom ze uberhaupt een slimme keuze zijn.

Alle voordelen op een rij

Voordat we dieper ingaan op de duurzame opties kijken we eerst naar alle voordelen van een waterontharder in het algemeen. Een waterontharder zorgt voor kalkvrij water. De kalk wordt middels de waterontharder uiteindelijk afgevoerd naar de riolering, waardoor je zacht water krijgt. Er komt geen kalkaanslag in apparaten en op het sanitair, wat de levensduur van deze apparaten verlengt en ervoor zorgt dat het sanitair mooi schoon blijft. Wist je dat ophoping van kalk in apparaten ook kan zorgen voor verstoppingen? Daarnaast werkt kalk isolerend op verwarmingselementen en hierdoor verbruiken je apparaten meer energie dan nodig is. Met een waterontharder verlaagt je energierekening en wordt het milieu minder belast. Ook zijn agrresieve schoonmaakmiddelen niet meer nodig en kan je simpele schoonmaakmiddelen tot wel vier keer minder gebruiken. Dit is uiteraard een stuk beter voor het milieu. Bovendien is zacht water ook nog eens goed voor je huid en haar. Je huid wordt minder droog en je haar wordt zachter. Water met kalk laat hier namelijk een laagje op achter, waardoor het stugger aanvoelt. Dit scheelt huidverzorgingsproducten en shampo en conditionor. Minder gebruik van deze producten is ook minder milieubelastend. 

Hoe kies je de juiste waterontharder?

Nu zijn alle voordelen van waterontharders besproken, maar hoe weet je welke soort het beste in jouw huishouden past? Wij geven een aantal tips. 

Heb je ervoor gekozen om een waterontharder te laten plaatsen? Zorg er dan voor dat je wat meer weet over het waterverbruik in jouw huis. Hier kun je achter komen door de jaarafrekening van het waterbedrijf te checken. Zo weet je hoeveel water je per jaar verbruikt. Hierdoor kun je een betere keuze maken welke waterontharder het beste past in jouw situatie. Er zijn namelijk verschillende soorten en maten waterontharders beschikbaar. Waar wil je je waterontharder plaatsen en hoeveel ruimte heb je hiervoor? En wil je een waterontharder met een grote zoutvoorraad, of vind je het geen probleem om het zoutwat vaker aan te vullen? Daarbij kun je overwegen of je de ontharder zelf plaatst of door een professional laat installeren. Let ook op of er garantie zit op de waterontharder. Zo kom je namelijk niet voor verrassingen te staan. Bovendien is het natuurlijk belangrijk om binnen je budget te blijven.