Schatten zoeken op de huizenmarkt: hoe doe je het?

Nee, het is geen pretje op de huizenmarkt nu. En toch zijn er echt nog schatten te vinden, daar zijn we van overtuigd. De truc is om je goed te laten begeleiden en het kaf al snel van het koren te scheiden. Zeker als je op zoek gaat naar een wat exclusievere of uniekere woning. Hoe geraak je aan die juiste begeleiding en hoe vind je pareltjes in het overaanbod aan woningen, die eigenlijk allemaal al redelijk exclusief zijn tegenwoordig? We geven een paar tips! 

Goede begeleiding

Voor je droomhuis moet je wat overhebben. Wij zweren daarom bij goede begeleiding. Het is onbegonnen werk om de hele huizenmarkt zelf af te schuimen op zoek naar dat ene pareltje. Zelfs al heb je het gevonden, dan zijn er waarschijnlijk al heel wat kapers op de kust die op hetzelfde visje zitten te azen. 

Neen, de truc is om je van bij het begin van je zoektocht te laten bijstaan door een makelaar. Ga bij je zoektocht naar een immokantoor in België niet zomaar uit van de goedkoopste. Net zoals bij het huis zelf, zal je hier bedrogen uitkomen. In plaats daarvan kies je best voor een makelaar die de regio als zijn broekzak kent, die connecties heeft en waar je een band mee opbouwt. Zorg dat er voor hem ook iets bij te winnen valt als jij je droomwoning vindt. Zo is de kans groot dat hij je op de hoogte brengt van opportuniteiten nog voor ze openbaar op de markt komen. 

Ga voor specialisaties

Je ideale droomwoning zit waarschijnlijk al klaar in je hoofd. Noteer wat je ziet. Wat zijn de voorwaarden voor jou om de woning überhaupt te overwegen? Denk niet alleen aan een tuin, garage of bewoonbare oppervlakte, maar ook aan architecturale kenmerken. Welke stijl zoek je? In welke bouwjaren werd die stijl vaak toegepast? Welke typische kenmerken wil je zeker zien terugkomen? Maak een must-have en een nice-to-have lijstje. Misschien is een garage op het eerste zicht een must-have, maar ben je eigenlijk wel bereid die op te geven als je huis werd gebouwd door je favoriete architect? 

Hoe vind je dat huis dan? Ook hier is een specialist ter zake aangewezen. Heel wat immokantoren specialiseerden zich in een bepaald type woning: nieuwbouw, appartementen, architectenwoningen. Zo kan je gemakkelijk een vastgoedmakelaar in Antwerpen vinden die gespecialiseerd is in monumentale rijwoningen, terwijl je in Knokke snel iemand vindt die alles weet over luxeappartementen. Verdoe je tijd dus niet aan makelaars die in de verkeerde woninggroep werkzaam zijn. 

Uren scrollen op immowebsites is lang niet meer de oplossing om je droomwoning te vinden. Tegen dat het huis daarop terecht komt, zijn er sowieso al kandidaten en insiders langs geweest. De echte pareltjes komen dus nooit op zo’n site terecht. Werk in plaats daarvan samen met mensen die de huizenmarkt door en door kennen. Je krijgt er geen spijt van!