9 tips voor een veilige verbouwing

Klussen komt helaas niet altijd zonder gevaren. Maar een goede voorbereiding kan je heel wat geld en kopzorgen besparen. We zetten de 9 belangrijkste veiligheidstips voor je op een rij – en vertellen waarom een passende woonverzekering onmisbaar is tijdens het renoveren.

1. Fix je verzekeringen

Er is altijd kans op schade, hoe voorzichtig je ook bent. Zorg daarom dat het snor zit met je woonverzekering, nog voordat je je handen uit de mouwen steekt. Sluit een goede opstal- én inboedelverzekering af, om je woning en spullen te verzekeren tegen schade door o.a. lekkage, brand, inbraak of extreem weer. Zorg ook voor een aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt schade aan anderen en hun eigendommen. Wel zo’n geruststellend idee.

2. Automatische piloot

Houd altijd je aandacht bij de klus, vooral als het repetitieve handelingen zijn. Neem op tijd pauze als je merkt dat je moe of afgeleid raakt. En probeer een karwei niet te overhaasten: dat is niet alleen gevaarlijk, het levert ook een slechter resultaat op.

3. Juiste beschermingsmiddelen

Beschermende kleding, mondmasker, oorbeschermers, veiligheidsschoenen… Zorg dat je de nodige beschermingsmiddelen hebt. Zo verklein je de kans dat je ernstig gewond raakt of je gezondheid in gevaar brengt – door het inademen van giftige stoffen als asbest, bijvoorbeeld.

4. Check je gereedschap

Controleer ook of al je benodigde gereedschap nog in goede staat verkeert. Zo niet, huur dan fatsoenlijke middelen om de klus veilig en kwalitatief te kunnen klaren.

5. Ongekende hoogtes

Een val kan ingrijpende gevolgen hebben. Probeer elk risico op valgevaar te vermijden. Lees je van tevoren goed in over hoe je de ladder veilig kan gebruiken voor jouw klus. Controleer of de antislipdoppen niet versleten zijn, zorg altijd voor een horizontale stevige ondergrond, en blokkeer deuren als je er een ladder voor moet zetten.

6. Handleiding binnen handbereik

Ga je werken met een machine of materiaal dat je nooit eerder gebruikt hebt? Lees dan altijd van tevoren de handleiding en verricht een kleine test. Sluit de stroomkring af voordat je aan de slag gaat met elektriciteit.

7. Alleen aan de slag? Liever niet

Een slimme klusser gaat nooit alleen aan het werk. Zorg dat er altijd iemand in de buurt is, zodat diegene hulp kan toepassen of inschakelen in het geval van een ongeluk. Ben je even alleen? Hou je mobiel dan binnen bereik.

8. Veiligheidscoördinator: soms verplicht

Een veiligheidscoördinator controleert of het ontwerp van je woning veilig is en houdt toezicht zodat de werkzaamheden veilig verlopen. In sommige gevallen ben je verplicht om een veiligheidscoördinator in te huren. Als je werf groter dan 500 m2 is, bijvoorbeeld. Of als minstens twee aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens werkzaamheden uitvoeren op je werf.

9. Hou je werkplek schoon

Tot slot: hou chaos buiten de deur. Zorg dat je bouwplaats goed verlicht is en vrij van rondslingerende voorwerpen waar je over kan struikelen of je aan kan stoten. Berg losse spullen en materialen (denk aan: kabels, spijkers en apparatuur) zo goed mogelijk op.