Renoveer je dak met kwaliteitsvolle materialen

Wanneer je een huis wil renoveren, is de renovatie van het dak vaak de grootste investering. Afhankelijk van de grootte van het dak en wat je juist wil aanpassen, ben je vaak duizenden euro’s kwijt. Om ervoor te zorgen dat de renovatie op een goede manier wordt gedaan, wordt er aangeraden om iets duurdere en kwaliteitsvolle materialen te kiezen. Dit maakt de aankoopprijs duurder, maar op termijn ben je langer gerust. 

Soorten dakisolatie

Vandaag de dag heb je verschillende mogelijkheden wat betreft isolatieplaten voor het dak. In het algemeen kan dakisolatie opgesplitst worden in drie groepen: minerale, ecologische en kunststof isolatie. 

Een voorbeeld van minerale dakisolatie is glaswol. Het grote voordeel van glaswol is dat het erg goed isoleert. Het is daarnaast geluiddempend en onbrandbaar. Minerale dakisolatie is vaak goedkoper dan andere soorten isolatieplaten dak waardoor het een veel gekozen optie is. 

In de categorie van kunststof isolatie vinden we onder meer pur en pir isolatie terug. Pur en pir isolatie zijn erg gelijkend, al wordt aangeraden om te kiezen voor pir isolatie. Er komen namelijk minder schadelijke stoffen vrij wanneer dit wordt verhit. Deze isolatiematerialen zijn vochtbestendig waardoor ze zonder problemen kunnen gebruikt worden in vochtige ruimtes. Bovendien zijn ze licht van gewicht waardoor je er eenvoudig mee kan werken. Een nadeel van kunststof isolatie is dat het minder geschikt is als geluidsisolatie. 

De laatste groep van dakisolatie is ecologische isolatie. Dit is bio-ecologische dakisolatie dat voornamelijk bestaat uit plantaardige en dierlijke grondstoffen. Zoals de naam het al zelf zegt, is deze isolatie niet belastend voor het milieu. Het nadeel is dat het veel duurder is dan andere soorten materialen. Omwille van de plantaardige en dierlijke grondstoffen is het daarnaast niet bestand tegen ongedierte. 

Ook dakbedekking is belangrijk

De isolatie van een dak wordt vaak langs de binnenkant gedaan. Dit is eenvoudiger en de meeste materialen zijn ook niet bestand tegen alle weersomstandigheden. Om je dak helemaal goed te isoleren is kwaliteitsvolle dakbedekking ook van groot belang. 

Vandaag de dag komt epdm meer en meer op de voorgrond. Epdm staat voor ethyleen, propyleen, dieen, monomeer. Het is een synthetisch rubber dat onder meer populair is omwille van de flexibiliteit. Het zet uit bij warmere temperaturen, maar doordat het rubber is, loop je geen risico op scheuren. Daarnaast is epdm ook volledig naadloos waardoor het risico bijna onbestaande is. Een ander voordeel van epdm is dat het, in tegenstelling tot andere dakbedekkingen, niet gebrand moet worden op het dak. Het is dus veel veiliger om te plaatsen dan bijvoorbeeld bitumen.